24 часа: Няма искане за имунитета на Делян Пеевски

Няма искане за имунитета на депутата от ДПС Делян Пеевски, предава „24 часа“.

По-рано през деня сайтът на „Сега“ обяви, че МВР са поискали имунитета на народния представител след сигнал до ГДБОП от БОЕЦ. В сигнала от НПО-то искат да бъде разследван произходът на средствата на Пеевски.

„Манипулация е да се твърди, че ГДБОП или МВР могат да настояват за отнемане на чийто и да е имунитет. Писмото на сдружението е препратено на прокуратурата по компетентност Няма искане за отнемане на депутатския имунитет на Делян Пеевски, както пише сайтът „Сега“, пише „24 часа“. Оттам уточняват, че според „Сега“ ГДБОП поискала свалянето на имунитета от страна на спецпрокуратурата.

Юристи, впечатлени от медийния взрив около тази новина, уточниха, че нито дирекцията, нито МВР имат правомощия да искат имунитета на който и да е народен представител.

От самата ГДБОП изглежда са наясно с това, защото не са потвърдили пред „Сега“ твърдението, че службата „е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският имунитет на Пеевски трябва да бъде свален, за да бъде разследван“. Потвърдили са само, че са предали преписката по сигнала на БОЕЦ на спецпрокуратурата. Това казаха от службата и пред „24 часа“. Това съобщи и пресцентърът на МВР. Спецпрокуратурата е получила по компетентност единствено сигнала на БОЕЦ.  Право да иска имунитета на народен представител от парламента има само главният прокурор.

Междувременно от специализираната прокуратура обявиха, че

проверяват Пеевски още от 5 януари.

Оттам посочиха, че са се самосезирали по информация в сайта на „Капитал“ „относно извършено престъпление от народен представител, включен в списъка „Магнитски“.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващ прокурор е разпоредил извършване на проверка на КПКОНПИ. Впоследствие към прокурорската преписка са присъединени два сходни сигнала на Гражданско движение „Боец“.

Първоначално сигналите са внесени в ГДБОП-МВР. Същинска проверка по случая от органите на ГДБОП-МВР не е извършвана, обявиха още от държавното обвинение. Причината е, че сигналите са насочени срещу лице, което е народен представител и съответно се ползва с имунитет. По тази причина сигналите са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура.

След приключване на проверката, с оглед високия медиен интерес, Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация, обявиха още оттам.

Източник: 24 часа

- реклама -