„24 часа“: 290 джипа удрят като гръм президента

ОЛАФ проверява бърза сделка за 20 милиона лева на служебния кабинет на Румен Радев

Държавният глава опроверга МВР шеф – процедурата започнала и завършила преди и след неговия кабинет

Обществена поръчка за 20 млн. лв., сключена подозрително бързо от служебното правителство на Румен Радев, се оказа проверявана от ОЛАФ.

Европейската служба за борба с измамите с евросредства разследва доставка на 290 високопроходими автомобила за МВР за преследване на нелегалните мигранти. Подписът в документите е на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, който днес е секретар на президента Румен Радев. Проверката започнала в края на миналата година, съобщи зам. вътрешният министър Красимир Ципов.

Той препоръча на депутатката от БСП Елена Йончева “да поговори с Пламен Узунов и да го попита защо сделката е обект на проверка”.

“Не мога да кажа каква е причината. По всяка вероятност става дума за нарушение на процедурата, но да отговарят тези, които са я движили”, добави Ципов. Той отказа да съобщи марката на джиповете с аргумента “да не се прави реклама”. Те вече били получени от националната полиция и пограничните дирекции на МВР. “С интерес ще очакваме заключението на ОЛАФ”, каза още Ципов.

“Информацията е поднесена манипулативно и категорично не отговаря на истината. Въпросната процедура е започнала преди назначаването на служебното правителство и е завършена далеч след неговия край – в мандата на настоящото”, заявиха от прессекретариата на президента.

Според източници от МВР проверяваната поръчка е за доставката на 290 джипа “Грейт Уол”. Тя беше спечелена от фирмата “Българска автомобилна индустрия” само месеци след като се сдоби с активите на “Литекс комерс”, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев.

Преди повече от две години за поръчката се бориха още “Мото Пфое”, “Н-Ауто София (вносителят на “Нисан”), “Тойота Тиксим” и “Киа Моторс България”. Те обаче отпаднаха по различни причини от надпреварата. Например “Мото Пфое” били изчислили грешно цената на предлаганите джипове. Сигналът може да е подаден от някоя от загубилите компании, смятат от МВР.

Високопроходимите автомобили вече са доставени в полицейските управления. Снимката е на „Българска автомобилна индустрия“

Тогава предимството в полза на “Българска автомобилна индустрия” бе, че

колите, които ще

доставят на МВР, били сглобявани у нас.

В параметрите на обществената поръчка било посочено, че е задължително автомобилите да са 4×4, с турбодизелов двигател и да са с максимален комбиниран разход на гориво 11 литра на 100 км. Те трябвало да разполагат с таблети с инсталирана операционна система Android 5,0 или по-висока, както и с мобилни принтери.

Минималният гаранционен срок за проява на фабрични дефекти бил 36 месеца или 100 хил. км пробег. Гаранционният срок за лаковото покритие трябвало да е минимум 36 месеца, а за перфорация от корозия – 60 месеца. Времето за отстраняване на техническа неизправност в срока на гаранцията бил до 15 работни дни от датата на писменото уведомление за настъпилата неизправност.

Източник: 24 часа –  (Публикуваме текста със съкращения)

- реклама -