23 убити във Виница, 4 деца загинали

Продължава разчистването на отломките след вчерашния ракетен удар в град Виница. Най-малко 23-ма души са загинали, сред тях поне 4 деца на възраст под 10 години, съобщава БНТ.

115 души са потърсили помощ, 64 са хоспитализирани, включително 2 деца, а 34 души са в тежко състояние, 5 души са в критично, съобщава УНiАН.

Продължава издирването на 42 души, с които няма връзка след изстрелването на ракетите от борда на подводница в Черно море.

По-късно от Оперативно командване „Юг“ пък съобщиха, че са били изстреляни три ракети от катер край кримския нос Фиолент (до Севастопол).

Над 100 служители на Държавната служба за извънредни ситуации и комунални служби работят активно в областния център след вражески обстрел, отбеляза шефът на украинското МВР.

Това каза министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски по време на брифинг във Виница.

„Случи се още една трагедия, друго военно престъпление на терористичната държава Русия. Ракетите поразиха центъра на Виница. В 10:12 часа беше обявена въздушна тревога. В 10:43 имаше експлозия, ракети удариха кола. 5-7 минути след експлозията полиция, спасители и линейки бяха на мястото на трагедията. Бяха намерени останките от две ракети тип „Калибър“. Изстреляни са общо четири, две от които свалени от противовъздушната отбрана“, каза Монастирски.

Той разкри, че повечето от загиналите са били на улицата по време на въздушната атака.

Монастирски каза още, че в резултат на ракетната атака са повредени 36 обекта на гражданската инфраструктура.

Междувременно първата дама на Украйна Елена Зеленская сподели в Инстаграм, че 4-годишната Лиза, която загина в резултат на ракетна атака на руските войски срещу Виница, се е снимала с нея на Коледа.

Зеленская каза, че е срещнала детето в навечерието на най-светлия християнски празник.

„Срещнахме това прекрасно момиче, докато записвахме клип за коледните празници. Едно светло, искрено, радостно дете“, добавя тя.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде призната за терористична държава.

Според него броят на жертвите ще продължи да се увеличава. Вчера стана ясно и че най-малко 45 държави ще се включат в разследването, което трябва да докаже дали в хода на руската инвазия в Украйна са извършени военни престъпления.

„Днес се обръщам не към украинските мъже и жени, а към нашите партньори от демократичния свят. Днес Русия за пореден път доказа, че трябва да бъде призната за държава, подкрепяща тероризма. Никоя друга страна по света не представлява подобна заплаха към този момент. Нито една друга държава не си позволява да унищожава мирни градове и да съсипва животи с оръжия и ракети всеки ден“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

- реклама -