23-годишният режисьор и оператор Йордан Янков пред FN: За Китай, мечтите, Рут Колева и още нещо…

Сигурно вече сте чели, че Рут Колева беше на турне в Китай. Певицата сподели, че пътуването в тази необятна страна е било за нея повече от невероятно приключение.
Сега, с огромно вълнение соул дивата очаква датата 5-и декември, когато ще бъдат обявени номинациите за престижната статуетка Грами. Албумът й Confidence. Truth има шанс да е сред номинираните за албум на годината в категорията R&B и соул на 61-вата церемония по връчването на музикалните призове.
В Пекин, още в началото на азиатското си турне, Рут Колева и нейните музиканти се заемат със заснемането на клип към песента Basil, част от последния албум на соул дивата. Режисьор на видеото е Йордан Янков.
Йордан Янков е само на 23 години, но вече има зад гърба си много награди и няколко заснети филма.

Учи режисура в Пекин и благодарение на таланта си, за него няма граници не само като творчески размах, но и буквално. Снима в Китай, САЩ, Япония, България. Поводът да го потърсим е видео-клипът, който е заснел за Рут Колева по време на турнето й в Китай. Твърди се, че парчето има всички шансове за номинация „Грами“. Пожелаваме успех и на двамата. Ето историята на Данчо.

Как така се случи да попаднеш в Китай и още по-интересно е, как така реши да учиш режисура точно там?

След като завърших 9-та Френска Езикова Гимназия, реших че трябва да уча нещо свързано с математика, защото това ми беше най-голямата сила към онзи момент. Отидох да уча машинно инженерство в Лозана, но след едни бързи 8 месеца, след като изгледах над 200 филма, тропнах с крак и реших, че това не е за мен.

След дълги часове преговори с родителското тяло, стигнахме до сделката, която беше – ако ме приемат в една от топ 10 филмовите академии в света, ще мога да отида. Започнах да разглеждам вариантите и видях че бях изпуснал срока за поддаване на документи за почти всички, но за Пекинската филмова академия все още беше отворено и подадох там. Почти не се надявах нещо да се случи и си бях подготвил вариант Б – да заминавам за Манчестър, където отново щях да уча за инженер. През август по принцип можете да ме намерите на Южното ни Черноморие и точно там получих писмото, в което пишеше, че съм приет в филмовата академия. Отидох при моите родители, показах писмото и след 2 седмици се озовах в Пекин.

Първоначално заминах с нагласата да ставам актьор, но бързо осъзнах,  че моята страст е режисурата и кинооператорството. Обожавам да вдъхвам живот на моите истории, както и да нарисувам историята на някой друг, чрез светлина и движение на камера.

Страстта ми за тези две неща се породи и благодарение на моите учители и състуденти. Заснехме множеството кратки филми и така видях, че няма по-хубаво от това да накараш зрителя, да почувства нещо различно,  да преживее нещо интересно, да го извади от ежедневието.

От къде познаваш Рут Колева?

Познавам Рут Колева, благодарение на една прекрасна, зашеметяваща, всеобхватна Дана Томова! Дана се премести да живее в Шанхай от вече близо две години и тя се свърза с мен.С нея бързо си допаднахме, защото и двамата сме леко чалнати. Тя ми спомена, че Рут ще прави турне в Китай, и че са добри приятели. Там се роди идеята да заснемем клип. Дана веднага уреди среща с Рут, тримата седнахме, изпихме по едно питие и то влака сам потегли.

Какво те вдъхнови за снимките? Музиката? Самата Рут? Идеята?

Музиката й, както и самата Рут изпъкват като ярък човек сред публиката. Имам предвид нейното отношение към хората, нейната музиката, татуировките й, оранжевата коса. Можеш да я поставиш, където и да е в твоя кадър и пак тя ще изпъкне.

След като чух песните й, си харесах една и така ми дойде идеята за клип, по точно кратка история, която е нещо много по различно от всичките клипове, които съм гледал досега. Няма да издавам повече. Ще го видите скоро!

сн. ФБ,, кадър от клипа на Рут Колева
На какво те научи Китай?

На това, когато света и всичко останало тръгне срещу теб,  да запазиш спокойствие и своя баланс, и да буташ напред.

Научи ме, че ако работиш усилено, си получаваш твоето и твоето време под прожекторите.

И най-важното, научи ме как да разпознавам истинските приятели.

Би ли се върнал да работиш в България?

Със сигурност! С огромно ДА. Ще се върна!

Засега Азия или по конкретно Китай е мястото, където ще остана за още няколко години, защото тук са хората, с които работя. И още, Китай е супер шантаво място, изпълнено с прекрасни емоции и спомени за мен. С две думи, ОБОЖАВАМ АЗИЯ. Тук съм срещнал хора, които са ми помогнали толкова много да се изградя като човек, че дори не мога да го опиша. Но разбира се няма да забравя за моите смахнати другари в България, които не по-малко са ме изградили.

За какво мечтаеш?

Две неща.

Първото е да направя анимационният си филм, който вече от две години пиша. Обожавам Дисни анимациите и имам куража да кажа, че знам наизуст всички песни от Малката Русалка до Аладин. Когато съм на 50-60 години и вече съм направил филма си, искам да се намирам на място като Хамбара, ако не знаете това е бар, да пия едно малко уиски и да подслушвам разговора на двамата младежи до мен, които говорят за класики в анимацията и единия да спомене моят филм “Cloud Hop”, и после другия изпуфти с уста и да каже – “Класика”. После аз ще си отпия от уискито си и ще се усмихна.

Второто е да създам Филмова Академия в България и така да събера най-талантливите и най-жадните младежи, които копнеят да правят филми. Искам да поканя всичките си добри приятели и цялата професорска тумба да сме откачени, да имаме големи подиуми, да вдъхновяваме децата, и също така, когато и да ни скимне да направим филм, да имаме цялата безплатна ръка за това, хахах.

И разбира се – какви са бъдещите ти творчески планове? 🙂

След като заснех сериала в Ню Йорк, където бях кино-оператора там, отидохме с моите приятели, режисьорът Маню Саполски и неговата съпруга продуцентката Син Уанг, в ЛА и Пекин, и снимахме първият епизод от “Miss Jinx”, който живот и здраве ще заснемем догодина!

Също така ще е хубаво да приключа и филма за дипломирането ми и да завърша тази академия :D.

Сн. Личен архив

 

 

- реклама -