сн. БГНЕС

23-годишен студент по медицина е починал у нас, според баща му – две седмици след ваксинация

23-годишен гръцки студент, който учил медицина в България, е починал около 15 дни, след като е бил имунизиран с ваксина на „АстраЗенека“ у нас. За случая разказа бащата на момчето пред гръцки медии. Той обаче не обвързва категорично фаталния изход със самата имунизация.

В българската система, в която се въвеждат данните на всички имунизирани след първа доза обаче, младият мъж не е регистриран, научи „24 часа“. Това означава, че няма данни да е бил ваксиниран у нас.

Причина за нелепата смърт е тежка тромбоцитопения, обясниха от „Пирогов“, където момчето е прието по спешност.

Според разказа на бащата, синът му е бил ваксиниран на 22 февруари с ваксина на „АстраЗенека“, а 10 дни по-късно получава първи оплаквания – гастроентерит (стомашно-чревно възпаление).

Симтомите обаче не отминали и в следващите 5 дни, поради което момчето потърсило медицинска помощ в „Пирогов“. След направените изследвания, медиците му предложили да го хоспитализират, за да могат да проведат лечение, но младежът отказал. Още тогава били установени ниски нива на тромбоцитите.

От разказа на бащата става ясно, че двамата решили, синът да се прибере в Гърция и там да бъде лекуван, затова той си тръгва от болницата.

Прибирайки се у дома обаче състоянието му се влошава. Според бащата е получил тромбоза, в резултат на която момчето пада и удря рамото и по-сериозно главата си. В този момент не е бил сам, тъй като живее със съквартиранти, и бързо е откаран отново в „Пирогов“. Там установяват наличието на хематом (кръвоизлив) в главата, но заради ниските нива на тромбоцитите, операцията е невъзможна, защото рискът за момчето е голям.

„На следващата сутрин обаче съсиреците се бяха разпространили по всички вени и артерии на мозъка, така че това положение беше необратимо, въпреки наистина амбициозните усилия на българските  колеги“, разказва бащата.

За развитието на нещастния инцидент така, както го разказва бащата, потвърдиха и от „Пирогов“.

Потвърждение на информацията, че момчето е било ваксинирано обаче, засега няма от никъде.

- реклама -