Дилма Русеф отстраняване процедура

Дилма Русеф пред окончателното решение на Сената

Процедурата по отстраняването на Дилма Русеф навлиза в заключителна фаза

Специална  комисия трябва да препоръча на сенаторите да продължат или да преустановят процедурата по отстраняването на Русеф преди решителния вот в края на август.

Във вторник докладчикът на специалната комисия сенатор от десницата Антониу Анастасиа препоръча продължаването на процедурата срещу нея. За да продължи процедурата, днес членовете на комисията трябва да гласуват за това с 16 гласа срещу пет.

дилма русев отстраняване процедураДокладът от 441 страници на участващите в комисията 21 сенатори не е задължителен и ще бъде представен на пленарно заседание на Сената на 9 август в разгара на Олимпиадата.

Ако в същия ден обикновено мнозинство от 81 сенатори гласува за продължаване на процедурата по отстраняване, бъдещето на лидерката на левицата, ще се реши при окончателния вот в края на месеца.

Ако бъде окончателно отстранена, Русеф губи политически права за 8 години.

В какво е обвинена Дилма Русеф

Дилма Русеф беше отстранена временно от власт на 12 май. Бразилският сенат  задейства процедура по импийчмънт, след като тя беше обвинена, че е манипулирала държавния бюджет, за да прикрие реалната икономическа ситуация в страната по време на кандидатпрезидентската кампания през 2014 г.

Повечето сенатори политически анализатори са на мнение, че тя ще загуби поста си.

За да се случи това, поне 54 от 81 сенатори трябва да се обявят срещу президента.

Ако Русеф, която е политически наследник на президента Лула да Силва, загуби, това ще е краят на 13-годишното управление на Работническата партия.

 

Ако вицепрезидентът Мишел Темер довърши мандата й, Русев ще е вторият бразилски държавен глава, отстранен от парламента за 24 години, след президента Фернанду Колор ди Мелу.

- реклама -