кула

Стъклена кула в небето отваря врати в Брайтън

Най-високата в света кула с въртящо около нея се помещение за наблюдение ще бъде открита утре в британския град Брайтън. Тя ще промени облика на историческата крайбрежна улица в курорта.

Около високото 162 метра стоманено съоръжение нагоре-надолу ще се движи стъклен „геврек”, в който желаещите ще могат да се качват и да наблюдават околността.

Външният вид на кулата е първата намеса в стил „21 век” във викторианския пейзаж, известен с кейовете, типични за всички крайбрежни британски градове. Затова този път става дума за „кей в небето”, казват авторите на проекта.

kula-44174-810x0Замисълът е кулата да привлече туристи в югоизточния курорт Брайтън – уникален с архитектурата си от 18 и 19 век.

Създадена от съпрузите Дейвид Маркс и Джулия Бартфийлд, кулата с футуристичния „геврек” около нея, следва духа на тяхното виенско колело в столицата, известно като „Ландън ай”. То беше открито през 2000 година и е една от най-популярните атракции в Лондон.

След като получиха множество искания за по-малки виенски атракции за други градове, които отхвърлиха, Маркс и Бартфийлд реализираха проекта в Брайтън, за което им трябваха 13 години.

„Най-важното е бавното движение до голяма височина, която осигурява фантастична гледка”, каза Бартфийлд.

Кулата е разположена до входа на строения през 1866 година Западен кей, който изгоря през 2003 година.

Кула достойна за Гинес

Това е най-изящната висока кула в света, според книгата на рекордите „Гинес”.

Стойността на проекта е 46 милиона паунда, но се очаква бързо да се изплати както привлича по 700 000 посетители годишно.

От върха посетителите ще виждат 42 километра по протежение на брега и чак до Ламанша.

„Геврекът”-наблюдателница е с диаметър 18 метра и технически представлява сплескана елипса. Тя се задвижва от гигантска стоманена лебедка, разположена под земята. Използвана е и противотежест, която е във вътрешността на кулата.

zx450y250_2342454Наблюдателницата и задвижващият я механизъм са изработени от френска фирма, чийто представител Кристиян Бувие каза, че това е първо по рода си съоръжение в света. Наблюдателницата, която някои оприличават на поничка (донът) побира 200 души. Бувие разказа, че капсулата, която прилича на извънземна, е била сглобена на поле с царевица във Франция.

Решетестата стоманена облицовка на кулата няма да позволява клатене при вятър и разширяване при високи температури.

Пътуването в стъклената капсула ще е на цена 15 паунда. За септември „геврекът” е резервиран за сватбена церемония.

- реклама -