Корея, балистична ракета, Япония

КНДР изстреля балистична ракета – тя падна в Япония

Ракетата, изстреляна от Северна Корея, падна в икономическата зона на Япония

Балистичната ракета, с която Северна Корея извърши опит в сряда сутринта, падна в изключителната икономическа зона на Япония. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната на страната Хен Накатани.

„Ракетата прелетя окСитуоло хиляда километра и падна в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога (префектура Акита), заяви той. Ние сме сериозно оезпокоени от действията на КНДР, защото те представляват опасност за Япония,“ заяви той. Според него, Серена Корея, е изстреляла балистична ракена със среден обсегтип „Нодон“. Няма нанесени щети.

Беше съобщено, че правителството на Япония чрез дипломатически канали в Пекин е изпратило протест към Северна Корея. За последен път КНДР изстреля две балистични ракети със среден обсег на 19 юли.

Ситуацията на Корейския поуостров

Ситуацията на Корейския полуостров се изостри, след като КНДР проведе ядрени изпитания на 6 януари, а на 7 фервуари изстреля изкуствен спътник в нарушение на решение на Съвета за сигурностна ООН. В отговор СС прие резолюция, с която затяга санкциите към страната. Пхенян не признава тази резолюция, позовавайки се на това, че изстрелването е за мирни цели – изследване на космоса, а ядреното изпитание – в интересите на самоотбраната на фона на агресивната политика на САЩ.

- реклама -