Българите искат антитерористичен закон, но без да нарушава правата им

Повече от половината българи одобряват закона за борба с тероризма. Но се притесняват дали при прилагането му няма да се нарушават гражданските им права. Това показва допитване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 14 – 19 юли сред 1605 души.

Битката с тероризма ще навлезе в личния ни живот

56% от анкетираните одобряват антитерористичния закон и смятат, че той ще е в полза с борбата срещу тероризма. 32% обаче споделят мнението, че подобни закони по-скоро ограничават правата на гражданите. Не е малък и делът на хората, които все още не са запознати с този закон. Те не могат да определят, коя от опциите е по-близка до тяхното мнение.

Резултатите от допитването показват, че младите хора са по-чувствителни на тема свобода. Докато по-възрастните анкетирани са привърженици на опазването на реда.

Най-одобряваната институция у нас е несъществуващата

Интересна провокация са си направили от „Галъп“, като сред предложените за оценка институции, са посочили несъществуващата Агенция за борба с имигрантите.

Така парадоксално се оказва, че най-одобряваната държавна институция у нас е несъществуващата. Според проучването, положителни оценки за мнимата Агенция са дали 42% от българите, други 41% не одобряват агенцията, а 17% нямат мнение.

 

- реклама -