Вижте номинациите за наградата „Пловдив“

Вече са ясни тазгодишните номинации в 10-те раздела на Награда „Пловдив“. С най-престижното отличие в областта на културата в града – Наградите „Пловдив“ се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през предходната година ( 2017 г.).

Комисия, назначена със Заповед на Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев и на основание утвърдения Статут на Награди „Пловдив“, разгледа постъпилите общо 41 предложения и извърши проверка на административното съответствие по реда  на Раздел I от Статута във всяка една категорияПроверката на този първи етап се извършва само по документи. От предложените номинации отпаднаха 2, и двете от раздел „Журналистика“. Едното предложение не отговаря на чл.4 ( художествения факт не за предходната 2017 г.), а второто не отговаря на чл.4  и чл.10 ( не са попълнени и коректно необходимите документи).

Други две предложения бяха оттеглени от вносителите си преди заседанието на комисиите – едното в раздел „Художествена литература“ , второто в раздел „Изобразително изкуство“.

Всички останали предложения ( общо 37) бяха допуснати до следващ етап, в който оценяването  се извърши от осем специализирани комисии, които разгледаха на 30 април 2018 г., предложенията за присъждане на наградите в разделите: „Художествена литература“, „Художествен превод“, „Журналистика“, „Архитектура“, „Музика“, „Театър“, „Изобразително изкуство“, „Аудио визуални изкуства, фотография  и операторско майсторство“ и определиха номинациите. Постъпилите предложения в разделите „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ и „Културно наследство и съхраняване на паметта“ бяха разгледани от всички комисии, съгласно Статута.  Съставът на комисиите е формиран по предложения на културните институти и организации, професионални и творчески организации и съюзи, училищата по изкуствата, висши учебни заведения, медиите, издателски къщи и други юридически лица, с предмет на дейност, свързан с културата.

Някои от предложенията за номинации бяха обединени, тъй като макар и  внесени от различни вносители, съдържат едно и също предложение.

Следващото заседание на осемте комисии е на 22 май, когато ще бъдат определени победителите в 10-те раздела. Резултатите от това последно заседание се пазят в тайна до вечерта на 23 май 2018 г., когато на тържествена церемония в Дома на културата „Борис Христов“  с начален час 18.30 часа ще бъдат оповестени тазгодишните носители на Награда „Пловдив“.

Ето и номинираните в отделните раздели

НОМИНАЦИИ

за удостояване с традиционната Награда „Пловдив“ на творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2017 година.

Раздел „Архитектура“

Райна БекироваЖилищна сграда с магазини в УПИ II-1147,1148,кв.293 по плана на ЦГЧ, гр.Пловдив, ул. Авксентий Велешки №8

Раздел Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“

БНТ – Пловдив и оператора Антон  Марчев за поредицата -„Пътувай с БНТ2″ – излъчвана всяка неделя в програмната схема на БНТ2Документална поредица за туризъм -„Пътувай с БНТ2″

Раздел „ „Журналистика“

Редакция на списание „Нула32″За седми брой  „Малкият Париж“ посветен на съдбата на квартал Кючук Париж през годините и девети брой „Светломер“, разказващ историята на пловдивската артистична фотография на списание „Нула 32″

 

Раздел „ „Изобразително изкуство

Ангел ГешевИзложба „Символи“ в галерия „Арсенал на изкуството

 

Стоян КуцевРетроспективна изложба „Стъпки“ в залата за временни експозиции на ГХГ – Пловдив

 

 

Раздел „Музика

АМТИИ-Пловдив„45 години катедра Музикален фолклор“

 

Борислав Димов ИвановГала спектакъл „Най-хубавото от Верди“-юбилей на маестро Борислав Иванов
Мирослава КацароваМирослава Кацарова за цялостната концепция  на и реализация на PLOVDIV JAZZFEST през 2017г.

Раздел „Театър

Симеон Цветков АлексиевРолята на Доктора в спектакъла „Да се провреш под дъгата“
 Екипът  на „Момчето от последния  чин“ от Хуан Майорга

 

„Момчето от последния  чин“
Анелия ТашеваЗа ролите на Офелия в  „Анна в тропиците“ от Нило Круз, реж. Петър Карапетков и на Мария Яковлевна-Маканя в „Руски мармалад“ от Людмила Улицкая, реж. Владимир Гурфинкел

 

Раздел „Художествен превод“

Наталия Христова„Формула на любовта“ от Симона Спарако

 

Венера АтанасоваРомана „Момичето от Бруклин“ на Гиьом Мюсо

Раздел „Художествена литература“

Антон Баев

 

Романът „Истинската история на Спас Господов“
Йордан Велчев

 

„Събиране на значенията“
Проф.Инна Пелева

 

Георги Марков. Снимки с познати

Раздел „Културно наследство и съхраняване на паметта“

Владимир БалчевЗа изложба „Символите на Стария град“

 

Аксиния БутеваЗа книгата „Жената, Везмото, Градът „

От традиционна културна технология към съвременни културни практики

Любозар ФратевЗа преиздаване на книгата „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878″ от Стефан  Кисов.

 

Раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“

Хор „Детска китка“

 

Празничен концерт „Хор „Детска китка“ – 70 години, Златина Делирадева – 50 години творческа дейност.
Борис СтоиловЗа илюстрациите към книгата  „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен“ от Рудолф Ерих Распе
Балетно студио „Буратино“За юбилеен балетен спектакъл „Една представа за щастието“  по музика на Жорж Бизе и П.И. Чайковски

 


- реклама -