Венецуела

Над 220 ранени при протести срещу властта във Венецуела (СНИМКИ)

Най-малко 223-ма души бяха ранени при антиправителствените протести във Венецуела, съобщиха представители на опозиционния „Блок на демократичното единство“, контролиращ парламента. Това предаде ТАСС, като се позова на уебсайта на в. „Насионал“, съобщава БТА.

Според опозиционни представители при протестите на 19 и 20 април в страната са арестувани 585 души.

Опозицията заяви, че масовите демонстрации ще продължат.

 

Венецуела

Венецуела преживява задълбочаваща се политическа криза. Причината за нея бяха решения на Върховния съд за правомощията на президента Николас Мадуро и парламента, както и забраната срещу един от лидерите на опозицията и изпълняващ длъжността губернатор на щата Миранда – Енрике Каприлес, да заема изборни длъжности в течение на 15 години.

От началото на месеца Венецуела е обхваната от организирани от опозицията мащабни протестни акции, които нерядко прерастват в стълкновения с полицията и безредици.

Венецуела

Правителствата на девет латиноамерикански държави осъдиха новите сблъсъци между протестиращи и полиция, и призоваха венецуелските власти да вземат мерки за прекратяване на насилието.

„Правителствата на Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Парагвай, Перу и Уругвай осъждат категорично насилието, вилнеещо във Венецуела, и изразяват съжаление, че призивите на международната общност демонстрациите да протичат спокойно и мирно без насилие, не бяха чути“, се казва в обща декларация на външните министерства, разпространена от аржентинското ведомство на външните работи и религиозните въпроси.

Венецуела

Венецуелските власти трябва спешно да вземат мерки за гарантиране на основните права и запазване на социалния мир, се посочва в декларацията.

- реклама -