Трансджендър, плувкиня, рекорда, съперничка

22-годишна трансджендър плувкиня счупи два рекорда и победи съперничка с 38 секунди преднина (ВИДЕО)

Нов скандал в спорта предизвика полярни мнения. Трансджендър плувкиня от отбора на Университета в Пенсилвания, позната в миналото си с името Уил, би два световни рекорда и победи най-близката до себе си съперничка в състезанието с колосалните 38 секунди преднина.

22-годишната Лиа Томас, както е новото й име след смяната на пола, постави рекордите на състезание в Охайо, САЩ. Тя има тригодишна състезателна кариера като мъж в миналото си.

Първият американски рекорд, който тя чупи, в плуването на 500 ярда свободен стил с време 4:34:06 на 3 декември. След това в неделя, 5 декември, тя чупи друг рекорд – печели плуването на дистанция 200 ярда за 1:41:93, което е най-доброто време в САЩ за такова състезание.

Тези победи, очаквано доведоха до редица гневни реакции сред съперничките на Томас. Отново беше повдигнат и въпросът редно ли е хора със смяна на пола да се състезават в турнири срещу участници с несменен пол.

Плувкини нарекоха „нечестно“ участието на Томас в състезания за жени, въпреки смяната на пола й.

„Момичетата са толкова обезкуражени, защото знаят, че колкото и усилия да положат, въпреки всичко ще загубят“, казват източници, близки до разочарованите състезателки.

- реклама -