Сребреница

22 години след клането в Сребреница кървавите сълзи не секват

Днес, на 11-ти юли, се навършват 22 години от клането в Сребреница. През юли 1995 година се извършва едно от най-тежките военни престъпления по време на Гражданската война в Босна и Херцеговина.

Тогава са убити загиват 8 000 босненски мюлсюлмани – мъже и деца и този акт остава в историята като най-мащабното избиване на хора след избухването на Втората световна война.

Международният трибунал в Хага обяви клането в Сребърница за геноцид през 2007 година

Кампанията срещу Сребреница започва на 6 юли 1995 година и завършва само пет дни по-късно, когато войската на Република Сръбска навлиза в бедстващия град. Бойните действия се осъществяват под командването на генерал Ратко Младич. Първият обвинителен акт срещу него и бившият сръбски президент Радован Караджич е повдигнат още на 24 юли 1995 година. Двамата, заедно с още други, са обвинени в извършването на военни престъпления – насилие, геноцид, плячкосване, престъпления срещу човечеството.

Конфликтът в Сребреница започва в средата на 1992 г., когато местните етнически мюсюлмани поставят началото на Гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът настъпва една година по-късно, когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години жителите са лишени от достъп до храна, лекарства и течаща вода. Ситуацията обаче не се променя, когато ООН обявява Сребреница за „зона за сигурност“ и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие.

Различни международни организации подсигуряват жителите с хранителни продукти, хвърляйки ги от хеликоптери. През юли 1995 година градът е превзет от сръбските въоръжени сили.

Събитието остава най-нехуманната изява през 90-те години на миналия ХХ в. Босненските сърби качват най-малките деца с майките им на автобуси и ги отвеждат към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват, а в града остават само мъжете и момчетата над 13 години.

По наредбата на ген. Ратко Младич са избити над 8 000 души

Гражданската война в Босна и Херцеговина приключва след намесата на НАТО и САЩ със сключването на Дейтънското споразумение от 21 ноевмри 1995 година.

- реклама -