22 000 евакуирани след бедствието в Индонезия, 430 жертви

22 000 евакуирани след бедствието в Индонезия, 430 жертви и активен вулкан, изстрелващ пепел на 10 км височина

Индонезийските власти предупредиха авиокомпаниите за необходимостта от вземане на предпазни мерки във връзка с изхвърляне на пепел от вулкана Анак-Кракатау в пролива Зонда на височина 10 км. Това съобщи представителят на Агенцията за метеорология, климат и геофизика Вандал Путра.

„Експертите следят ситуацията с този вулкан, днес потокът се движи в югозападна посока на височина до 10 км“, цитира ТАСС. „Във връзка с това авиокомпаниите трябва да бъдат внимателни при преминаването през тази област“, каза той.

Представителят на агенцията заяви също, че „е възможно около вулкана да се инсталират 6 сензора, които да проследяват неговата дейност.“ По-рано индонезийски и международни експерти съобщиха, че частичното свлачище на вулканични скали от Анак-Кракатау, е било сравнимо по мощност със земетресение с магнитуд 5,3 и е вероятната причина за цунамито, което удари бреговете на Суматра и Ява на 22 декември.

Според Сутропо Нугрохо, официален представител на Националната агенция за предотвратяване на бедствия, броят на загиналите е достигнал 430, от които 159 са изчезнали, а близо 1 500 са ранени. Около 22 000 местни жители бяха принудени да напуснат домовете си.

„Те ще се върнат на местата, където живеят едва след като бъдат отстранени последиците от трагедията, възстановявайки домовете си и инфраструктурата, унищожена от цунамито“, цитира думите му агенция Синхуа.

Междувременно в пролива Зонда – зоната, засегната от цунамито – метеорологичните условия остават сложни. Според Индонезийската метеорологична агенция те могат да предизвикат нова сеизмична активност в района и да доведат до ново изригване на вулкана Анак-Кракатау. „Подобрихме системата за наблюдение, като се съсредоточихме върху вулканичната дейност на Анак-Кракатау, за да можем предварително да предупредим за катаклизми“, заяви агенцията, отбелязвайки, че поради риска от изригване, около вулкана е установена зона с повишена опасност в радиус от два километра. /БГНЕС

- реклама -