Ципрас.

Ние сме пример на Балканите, обявиха след среща Ципрас и Плевнелиев

Отношенията между България и Румъния може да бъдат пример за сътрудничество на Балканите, единодушни са президентът Росен Плевнелиев и Алексис Ципрас.

Двамата разговаряха в рамките на посещението на гръцкия премиер у нас, който по-рано заедно с министър-председателя Бойко Борисов проведоха съвместно заседание на правителствата на двете страни.

България и Гърция – енергийни партньори

На срещата Ципрас и Плевнелиев са говорили за засилване на сътрудничеството между България и Гърция в областта на енергетиката. Сред тях е ускоряване на работата по газовия интерконектор, който е основен приоритет и за двете страни и ще осигури диверсификация на източниците на природен газ за региона и за Европа.

България ще участва и в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в гръцкия град Александруполис. Договорено е да се работи също така за изграждането на скоростна жп връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас.

Гърция в Топ 3 на инвеститорите

Greek Prime Minister Alexis Tsipras in SofiaГърция продължава да бъде основен стратегически икономически партньор и инвеститор за България. За периода 1996 – 2014 г. заема трето място по обем на инвестициите у нас след Холандия и Австрия.

Над 1 милион българи са посетили южната ни съседка само през тази година, стана ясно по време на срещата. Президентът Плевнелиев и премиерът Ципрас смятат, че контактите между двата народа трябва да бъдат насърчавани, защото „икономиката следва хората, а не хората икономиката“.

- реклама -