ток, цена, мерки, рекорд, скъпо
снимка: Pixabay

217 лева компенсация за декемврийския ток поиска бизнесът

Овладяването на енергийната криза е най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет, заявиха от Асоциацията на индустриалния капитал.

217 лева да е компенсацията за мегаватчас за небитовите потребители за декември, предлагат работодателите. Това съобщи пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, икономиката и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации.

Според него подобна компенсаторна мярка трябва да продължи „докато има такъв пазар, който е счупен, който не работи, такива свръхекстремно високи цени“.

Велев определи овладяването на енергийната криза като най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

„408 лева за мегаватчас е средната цена за ноември. Декември прогнозираме да стигне до 450“, изтъкна Васил Велев. В съседна Сърбия цената за небитовите потребители е 130 лева, а в Румъния цената е от порядъка на 180 лева, а в Турция – по-ниска, уверява Велев.

Това е голям риск за икономиката и за обществения сектор, категоричен е Велев.

Растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, но този процес може да се овладее чрез несимволично и своевременно компенсиране на тези високи цени, каза още Васил Велев.

„Парите са тук, в България. Ние имаме само 7% електропроизводство на основата на поскъпналия природен газ. Другите 93%, суровините, не са поскъпнали – въглищата са на същите цени, вода, вятър, атом – всичко това със същата себестойност“, обясни председателят на АИКБ.

 

- реклама -