Германия кьолн митинг Ердоган

Десетки хиляди на митинг в подкрепа на Ердоган в Германия

Десетки хиляди на митинг в Германия в подкрепа на Ердоган

Десетки хиляди представители на турската общност в Германия участваха в митинг в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган след неуспелия опит за преврат в Анкара. Многохилядната демонстрация се проведе в германския град Кьолн.

С развени турски национални флагове и скандирания „Турция” демонстрантите превърнаха сборния пункт на проявата край река Рейн в истинско море от червени знамена.

Митингът започна с химна на Турция и химна на Германия, които присъстващите изпяха.

По полицейски данни на демонстрацията са присъствали около 40 000 души.

Тук сме, защото нашите сънародници в Германия се застъпват за демокрацията и срещу опита за военен преврат”, каза турският министър на спорта Акиф Чагатай Кълъч, цитиран от в. „Тагесшпигел”.

Нашето послание оттук е, че в Турция всички партии и НПО искат да се изправят рамо до рамо срещу преврата и да защитят демокрацията”, добави министърът, който е роден в Германия.

Проявата в Кьолн беше подготвена от няколко организации, между които и подкрепящия Ердоган Съюз на турските европейски демократи.

Часове преди началото на демонстрацията германският Конституционен съд отхвърли искането на организаторите на проявата да се включат на живо политици от Турция, между които и самият Ердоган.

Алтернативен протест

Междувременно се стигна до схватки на няколко по-малки контра-демонстрации. Полицията успя да раздели агитки на 80 турски десни националисти и 100 кюрди.

Около 250 крайно десни екстремисти, между които и много хулигани, също се събраха, но бяха разпръснати от полицията.

Според полицията, в проявата са се включили около 20 000 души. Сред организаторите е Съюзът на турските европейски демократи, който силно симпатизира на турския президент.

Засилени мерки за сигурност

Полицията е в готовност с водни оръдия, за да предотврати евентуални сблъсъци. Съюзът на турските европейски демократи очаква към проявата да се присъединят съмишленици от Финландия, Великобритания и Австрия.

В Германия живее най-голямата турска диаспора, оформила се от началото на 60-те години на миналия век, когато по специална програма в страната започват да пристигат „гастарбайтери” от Турция.

- реклама -