бизнес имоти

Сделките с бизнес имоти отбелязаха 80% ръст за година

Сделки с бизнес имоти за над 114 млн. евро са сключени през първата половина на 2016 г.. Това се равнява на 80% ръст спрямо същия период на предходната година. Това показват данните на консултантската компания Forton.

Статистиката включва придобивания на офисни, търговски, индустриални площи и хотели, както и на парцели за строителство.

За разлика от предходната година, когато пазарът бе доминиран от сделки с терени, през първата половина на тази най-голям дял имат доходоносните активи – имоти. Те носят на собствениците си доходност от наеми.

За шестмесечието обемът на този тип продажби надхвърля 100 млн. евро.

Индустриални имоти

Предстоящото завършване на 31 000 кв. м логистични площи под наем раздвижи пазара на индустриални имоти в София. Сред по-значимите наемни сделки през второто тримесечие бе тази за 6 400 кв. м в East Ring Logistic Park в Нови хан. При нея Сграда 2 от проекта бе изцяло отдадена още в строеж.

Дялът на свободните индустриални площи в София остава нисък – около 2%. Основният недостиг е на новоизградени и оборудвани със съвременни системи за безопасност площи, с необходимата височина и междуколонни разстояния. Наемът на подобни първокласни имоти се задържа около 4,2 евро/кв. м в София и околностите, а за района на летището надминава 5 евро/кв. м.

За разлика от софийския пазар предлагането на индустриални имоти под наем в страната остава слабо.

Като цяло в страната търсенето на индустриални имоти остава основно за леки производства и авточасти, в по-малка степен – за логистични операции. Инвестициите са основно в собствени бази или т.нар. строителство по поръчка – за нуждите на конкретен ползвател.

По подобен модел се развива индустриалната зона около Пловдив, където вече са в експлоатация над 800 000 кв. м производствени и складови площи.

С изграждането на магистрала „Марица“ районите около Хасково и Кърджали също стават все по-привлекателни за инвестиции в производства. През второто тримесечие около Димитровград беше обявен старт на два големи проекта – фабрика на Yazaki и на турския производител на автомобилни компоненти Sa Ba.

www.politika.bgОфис площи

Ръст на наемните сделки и започването на нови проекти белязаха изминалото тримесечие на офис пазара. Обемът на наетите площи в София за периода достигна 34 067 кв. м. Това е 6% ръст спрямо същото тримесечие година по-рано.

В основата на това нарастване бяха няколко големи предоговаряния на площи като това на Coca Cola в Adora Business Center и на Ernst&Young в Polygraphia Office Center.

Заради недостига на качествено предлагане продължава и наемането на офис площи в строеж, като делът на тези сделки варира между 16 и 20% през различните тримесечия.

През последното тримесечие в столицата бяха завършени общо под 7 000 кв. м офиси.

Недостигът на качествено предлагане бе и стимул за старта на няколко големи офис проекта в София. През юни BLD Office Park започна строителството на втора сграда от Polygraphia Office Center (10 000 кв. м офис площ) в централната част на града.

В резултат от активния наемен пазар делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2016 г. се задържа на 2% за най-търсените от наемателите проекти.

0000221664-article3Търговски площи

Динамичното развитие в сегмента на търговията с бързооборотни стоки доведе до размествания на пазара на търговски площи. Заради финансови затруднения Carrefour и Piccadilly освободиха част от локациите си. Това отвори ниша за бързото разрастване на някои от техните конкуренти.

Така например Lidl, която до момента растеше основно с улични локации, обяви влизането си в Sofia Ring Mall на мястото на Piccadilly, след като вече има и обект в Galleria Burgas.

Оттеглянето на Penny Market от българския пазар освободи поле за експанзия на литовската верига T-Market. През последното тримесечие тя взе под наем или придоби 12 нейни локации в София и в страната.

Като цяло първата половина на 2016 г. мина без откриване на нови търговски проекти и общият обем на пазара остана 718 000 кв. м.

Наемните нива на първокласните локации в софийските молове остават стабилни – 28 евро/кв.м. На бул. „Витоша“ наемите също са устойчиви около 44 евро/кв. м за помещение от 100 кв. м.

- реклама -