Ардино

Пожарът край Ардино на метри от селски къщи, гасят го два хеликоптера

Пожарът край ардинското село Светулка се разраства и вече застрашава близките къщи. Най-близките постройки вече са били евакуирани.

Според кмета Община Ардино Ремси Мурад, цитиран от „Фокус“ огънят вече е на 20-30 метра от къщите на квартал „Веселиново”. По думите му той е обхванал над 2 хиляди хектара горски масив, а силният вятър само утежнява обстановката.

Пожарът застрашава още няколко села и е само на 1-2 километра от Ардино.

Гасят с военни хеликоптери

Два хеликоптера Ми-17 от Военновъздушните сили участват в гасенето на пожара, съобщиха от министерството на отбраната. На летателните сили се възлагат най-големи надежди, тъй като овладяването на огъня било възможно само от въздуха.

Пожарните коли не успяват да стигнат до огъня заради липсата на пътища. Огнеборците смятат, че вече са се оформили около 100 огнища.

В гасенето участват 140 служители от МВР, горски и доброволци, както и 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора.

Премиерът следи лично

Бойко Борисов, който по образование е пожарникар следи ситуацията, съобщи правителствената информационна служба. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов държи премиера в течение. Борисов е разпоредил да бъдат положени всички усилия пожарът да бъде овладян и при необходимост да бъде включена допълнителна техника и осигурени екипи.

Тийнейджъри запалили огъня

Предполага се, че пожарът е в следствие на човешка намеса – на близо работела бригада от роми, които добивали дърва.

По-късно бе съобщено, че полицията е издирила две момчета на 16 години съпричастни към възникването на пожара. Те са били част от дърводобивната група.

- реклама -