избирателните секции

Сова Харис: ниска избирателна активност и балотаж на изборите за президент

Социологическата агенция „Сoва Харис” прогнозира ниска избирателна активност и балотаж на изборите за президент.

Според агенцията под 50% от българите най-вероятно ще гласуват на 6 ноември. Данните са от национално проучване на „Сова Харис”. То е представително за пълнолетното население на страната, проведено сред 1000 души в периода 21-25 юли 2016 г.

Ситуацията 3 месеца преди вота е странна, според шефа на „Сова Харис“ Васил Тончев. Причината е, че водещите политически партии не са обявили своите кандидати. А наличието на много имена в избирателните списъци на хора, които не са в страната, се очертава крайния резултат да се определи на балотаж.

Битка на големите

Борисов води класацията с 32,3%, ако се яви на изборите като кандидат-президент. Прави впечатление, че някои от спряганите за кандидат-президенти като Мая Манолова, Цецка Цачева, Корнелия Нинова или Йорданка Фандъкова имат по над 60% неодобрение от гражданите.

Васил Тончев:

Интригата вероятно ще се сведе до двубой между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Превъзходството на лидера на управляващата партия е очевидно, но все пак не би било достатъчно, за да приключи изборите още на 1-ви тур. Това пък предполага усложняване на ситуацията и ново прегрупиране на силите за евентуалния втори тур на надпреварата.

Според Тончев е нормално на предните места да излизат лица от двете най-масови партии, диференцирани и чрез мажоритарния признак. За ГЕРБ това са премиерът и столичният кмет. А за БСП напред изпъкват две дами – Мая Манолова и Корнелия Нинова. Близък резултат до този на кандидатите на ГЕРБ и БСП би могла да постигне както евентуална обединена кандидатура на трите патриотични партии, така и Слави Трифонов.

Утвърдени формации като ДПС, РБ и АБВ могат да окажат съществено влияние на резултатите от изборите. Но не като издигнат свой кандидат, а като подкрепят номинациите на някоя от водещите партии. Това разпределение на силите личи и от нагласите за подкрепа на основните политически субекти при едни евентуални извънредни парламентарни избори.

- реклама -