морбили имунизации ваксини

21 са потвърдените случая на морбили у нас

21 са доказаните случая на заразени с морбили у нас. Основният източник на заразата е детското отделение на болницата в Разлог, където 18 от заразените в последствие, са се лекували от други заболявания. Дете, за което по-късно стана ясно, че е заразено с вируса, предало заразата на останалите.

5 от децата от Разлог са преместени в болница „Света Анна“ в София. Състоянието на всички в момента е стабилно.

Заразяването става много бързо, казват експерти. Достатъчно е да се разминеш с болен в коридора.

Имало данни, че болните в Банско се заразили от човек, който внесъл вируса от Македония.

Един от случаите, за който съобщават от Министерството на здравеопазването, е на мъж на 27 години от Разлог. Той пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица. Лекувал се е в домашни условия, но поради неповлияване на симптомите и след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили.

Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение, допълват от здравното ведомство.

Въпреки увеличаващият се брой на болните, няма риск от епидемия, успокояват експертите.

Кметът на община Банско, Георги Икономов, днес издаде заповед за временно преустановяване на приема на деца в детските градини на територията на община Банско. Това е следствие на регистрирания случай на дете от ОЗД „Здравец“ – гр. Банско, заболяло от морбили.

- реклама -