случаен принцип

МВР не спазва закона за разпределение на делата на случаен принцип

В МВР не се спазва законовото изискване за разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния принцип. Това обяви Върховната административна прокуратура, която е извършила проверка на полицията.

Според чл.9 от Закона за съдебната власт делата се разпределят на случаен подбор. Това трябва да е гаранция за липсата на субективна намеса при определянето на конкретния разследващ орган и конкретния магистрат, на които делото се възлага.

4868970В МВР обаче се оказва, че масово разпределението се извършва от началниците на полицейските управления. Няма случайно разпределение и в централните структури на МВР – ГДБОП, ГДНП и ГДГП. Там делата се разпределят от началниците на сектори или отдели.

В Плевен и Стара Загора пък не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата, посочват от държавното обвинение.

Изключение правят само три областни полицейски дирекции – в Разград, Кюстендил и РУП Асеновград. Там полицаите със собствени сили и средства са въвели и ползват  системата за случайно разпределение на досъдебните производства.

От прокуратурата са изпратили данните от нарушенията на вътрешния министър и главния секретар на МВР с настояване да започне незабавна организация за въвеждане на процеса на случайния подбор във всички полицейски структури.

 

- реклама -