Горанов: България е готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Това се разбра от думите на министъра на финансите Владислав Горанов на среща за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС в НДК, в която ще вземе участие и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

На въпрос доколко България може да си позволи да задели като процент от бюджета за вноската в ЕС той отговори, че не са правени прецизни калкулации, но това, което се коментира като увеличение с около 10% от сегашния бюджет, е постижимо на фона на ползите от тази политика.

За нас всички опции да преодолеем новите предизвикателства след Брекзит са отворени. Споделяме, че с оглед запазването на кохезионната политика и общата селскостопанска политика може да се наложи увеличение на вноските и сме готови да подкрепим едно подобно решение, посочи министърът при влизането си за срещата.

По думите му ограничаването на кохезионната политика и фокусирането й само върху най-бедните райони ще намали интере

Лиляна Павлова: Дебатът за това каква Европа искаме е дебатът за европейските финанси

Днес пред нас има едно сложно уравнение с много неизвестни. За да го решим, трябва ясно да формулираме условието – целта на задачата. Затова много ми се иска в резултат на дебатите днес за бъдещия бюджет на Европа, да имаме точно тези отговори. И то такива, че след 10 години да се окаже, че днес сме били далновидни и сме усетили пулса на времето.

Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в приветствието си към министрите от държавите членки, пристигнали в София, за да обсъждат следващата Многогодишна финансова рамка (МФР).

„Дебатът за това каква Европа искаме е дебатът за европейските финанси – затова какъв бюджет можем да си позволим в условията на предизвикателствата, които стоят пред нас“, каза още Павлова. Пред министрите от ЕС тя посочи още, че срещата е изключително важна, тъй като един от основните приоритети на председателството са именно дебатите и темата за бъдещето на Европа и младите хора.

„Различни са гледните точки. Различни са вижданията и позициите. Ние, като председателството сме призовани да бъде честен посредник и брокер, но не само да чуем всички въпроси и проблеми. Иска ми се да достигнем до предложения за конкретни решения“, каза по време на приветствието си Павлова.

При сутрешните заседания на конференцията високо ниво се проведоха много полезни дебати. „Има мнения като някои от тях не съвпадат, други се разминават. От друга страна обаче виждаме, че всички държави членки искаме повече. Тоест Европа се завръща и искаме тя да инвестира в повече сигурност, икономика, заетост, образование, дигитален дневен ред“, каза българският министър. Тя добави, че въпросът е какви решения ще бъдат предложени и да не се противопоставяме на традиционните политики, които са доказали своите резултати за развитието на регионите, каквато е кохезионата политика.

- реклама -