VOLKSWAGEN съд иск компенсации дизелгейт

Volkswagen ще плати близо 15 млрд. долара за дизелгейт

Федералният окръжен съд в Сан Франциско одобри извънсъдебно споразумение, с което налага глоба на Volkswagen в размер на 14,7 млрд. долара. Сумата ще бъде във форма на компенсация заради занижаване на дизеловите емисии. Скандалът стана известен като дизелгейт.

Компенсациите ще бъде изплатени на купувачите на дизелови автомобили на концерна. Собствениците на тези автомобили имат възможност да приемат условията или да се откажат и да съдят компанията самостоятелно.

Съдия Чарлз Брейер заяви, че окончателното решение по този въпрос ще бъде взето на 18-ти октомври.

Volkswagen планира да наеме 250-300 човека, които ще се заемат само с процеса на обработката на претенциите на американските потребители и изплащането на компенсациите.

Историята на Дизелгейт

Миналата година Федералната търговска камара на САЩ заведе съдебен иск към Volkswagen, обвинявайки компанията в измама на потребителите. Отбелязано беше, че в рекламата на дизеловите си модели, концерна е въвел в заблуждение клиентите, твърдейки, че те не вредят на околната среда.

Скандалът избухна през септември миналата година, след като американската Агенция по опазване на околната среда обяви, че концерна е инсталирал на дизеловите си коли компютърна програма, която по време на проверка занижава показателите на изхъвлените вредни емисии. Властите в САЩ задължиха Volkswagen да изтегли почти половин милион автомобили, пуснати на американския пазар между 2009г. и 2015г.

Под обединения бранд на Volkswagen се продават марките Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Skoda, мотоциклетите Ducati, камионитеMAN, Scania и Volkswagen Commercial.

Акциите на концерна днес поскъпнаха с 2,5% на Фракфуртската борса.

- реклама -