2023 г. в София – какви ремонти предстоят

2023 г. в София – какви ремонти предстоят. Нови пътни ремонти и завършване на текущите – това предвижда Столичната община за 2023 година.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разкри къде се очаква да се работи през 2023 година в града.

Продължава ремонтът на три от булевардите,

който е започнал през миналата година и на още шест големи ключови булеварда.

Ще се работи и по над 10 улици в различни квартали. Това уточни Фандъкова пред журналисти при проверка на ремонта на ул. „Кукуш“ в район „Илинден“.

През тази година ще бъдат ремонтирани улици в кварталите „Манастирски ливади – Запад“, „Манастирски ливади – Изток“, „Горна Баня“, „Витоша ВЕЦ – Симеоново“.

Продължават ремонтите и реконструкциите

на булеварди с трамваен релсов път, сред тях е вторият етап на ремонта на бул. „Цар Борис Трети“. Ще бъде ремонтиран и бул. „Александър Стамболийски“ заедно с трамвайния релсов път и участък от бул. „Мария Луиза“ също с трамваен релсов път, информира още Фандъкова.

Тя подчерта, че Столичната община ще работи с бюджета от 2022 г., който осигурява финансиране за най-ключовите инфраструктурни обекти за града – пробивът на бул. „Тодор Каблешков“, който се очаква да започне през тази година, както и на ул. „Филип Кутев“. По думите ѝ тези два обекта ще осигурят връзката между бул. „България“ до бул. „Симеоновско шосе“ на третия градски ринг.

Фандъкова открои важните за общината проекти

за годината – Околовръстният път и Северната скоростна тангента в северните и западните части на града, бул. „Рожен“, ул. „Адам Мицкевич“, бул. „Ломско шосе“ – булеварди, които правят връзките с Околовръстния път. „Общо 130 млн. лв. са предвидени за ремонт на инфраструктура през годината, отделно е осигурено финансиране и от заемите, които общината е взела като този за изграждане на 700 хил. квадратни метра тротоари“, обясни тя.

По повод ремонта на ул. „Кукуш“ в район „Илинден“

Фандъкова каза, че работата продължава, тъй като метеорологичните условия позволяват това. Завършен е първият етап от ремонта, предстои през пролетта да се положи износващият пласт асфалт. Ще се работи и по ул. „Йосиф Щросмайер“, съобщи столичният кмет.

В отговор на въпрос относно новите превозни документи в градския транспорт, които влязоха в сила от 1 януари Фандъкова каза, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) трябва да отговори на всеки един сигнал за проблем.

„Такива има при валидирането, което вече е задължително.

Въпреки това до март няма да бъдат налагани глоби на пътниците, които не са валидирали превозните си документи“, посочи кметът.

Фандъкова поздрави столичани по повод 145-ата годишнина от Освобождението на София и покани жителите и гостите на града да разгледат изложбата живопис „Бруто – нето“ на Румен Гашаров в Софийската градска художествена галерия, както и експозицията на Регионалния исторически музей в София, които днес ще работят с безплатен вход.

- реклама -