2022г. – годината на безпрецедентна енергийна криза в Европа (Обзор)

2022г. – годината на безпрецедентна енергийна криза в Европа. От интерконектора до казуса „Лукойл“ – енергетиката ни през 2022 г.

2022 г. беше изключително динамична по отношение на енергетиката година. Газът, диверсификацията, цените на енергията, всичко това беше в центъра на новините през цялата година.

Безспорно за България едно от големите

енергийни събития беше пускането на интерконектора ни с Гърция. Това е първата за страната ни диверсификация след като заявихме желание да намалим зависимостта си от Русия.  На 1 октомври 2022 г. беше даден стартът на тръбата.

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Връзката осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще – и от

терминала за втечнен газ край Александруполис.

Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати потока на газ през Украйна.

Газохранилището Чирен

Това е годината, в която видяхме най-голямото си газохранилище почти пълно. Заради войната, санкциите на Запада и спрения внос на руски газ, страните от ЕС бяха принудени да запълнят хранилищата си, за да имат сигурни количества газ.

Към момента Чирен е пълен на над 90%. Той е газовият трезор на страната ни. Използва се старо, изчерпано находище. В земята обратно се нагнетяват милиони кубични метри синьо гориво. Традиционно, газохранилищата се запълват през лятото, когато цените са по-ниски, а след това евтините количества, оставени на склад, се използват за потискане на по-високите цени през зимата.

Някои експерти обаче изразиха притеснения, че газохранилището е нагнетено с много скъп газ и това тепърва ще е причина за поскъпването на газа за бизнеса и бита.

Очакванията са до 2025 г. газовото хранилище вече да бъде с удвоен капацитет.

Цената на газа

Цената на газа тази година беше много динамична, като постоянно варираше от ниски стойности до много високи. Пикът на цената беше през септември, когато КЕВР утвърди цена от 353 лева без ДДС за мегаватчас. В конкретни дни през август цената стигаше до 455 лева за мегават. Затова се стигна и до шоково поскъпване на природния газ в летните месеци, когато обикновено цената е по-ниска. Към днешна дата цената обявина от регулатора е 147 лева за мегават. Намалението на цената започна след октомври, когато потече газ по интерконектора.

Затварянето на въглищните централи

Въглищните централи и евентуалното им затваряне беше основна тема последните три месеца на 2022 г. В общественото простраство се появи информация, че по Плана за устойчивост, страната ни е поела ангажимент да затвори централи. В документа всъщност е записано, че България трябва да намали с 40% въглеродните емисии от производството на електроенергия спрямо нивата от 2019г.

Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. Тогава ще се създаде и ясен план за постепенно премахване на централите на въглища до 2038 г. и ще има регулаторен таван за техните емисии на въглероден диоксид, приложим от 1 януари 2026 г., е записано в документа.

Казусът „Лукойл“

Точно преди месец стана ясно, че от 1 януари “Лукойл Нефтохим Бургас” ще прехвърли цялата си икономическа дейност в България. Това означава, че ще плаща изцяло данъците си в българската хазна. Няколко дни по-късно обаче се разбра, че Европейската комисия не ни разрешава да изнасяме рафинирани продукти на „Лукойл“.

Обявлението дойде, след като българските власти потвърдиха, че този износ е възможен, защото страната ни се ползва с двегодишна дерогация от забраната за внос на руски петрол по море, влизаща в сила на 5 декември.

Според енергийния министър Росен Христов, ако рафинерията не получи разрешение да изнася петролни деривати, тя ще бъде принудена да затвори, защото технологично няма да има възможност да работи. Въпреси това ЕК е категорична в становището си по въпроса.

- реклама -