хотелите хотелиери, цени, туризъм, услуги

2018г. – сред най-успешните за българския туризъм

2018 г. e една от най-успешните за българския туризъм в цялата му история. Реализирани са общо 27 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла, от които 9 млн. са на българи. За първи път преминахме границата от 9 млн. чуждестранни туристи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри заседанието на Националния съвет по туризъм в София.

Тя припомни, че след създаването на самостоятелното Министерство на туризма са постигнати рекордни резултати спрямо 2015 г. – 31% ръст на посещенията на чуждестранни туристи и 34% увеличение на приходите от международен туризъм.

Тази година ще е изключително трудна заради силната конкуренция в региона, посочи още министър Ангелкова. Има известен спад в ранните записвания за лятото за пазар Русия и Германия. Малък е ръстът на полетите за Бургас, но се очаква те да са по-малко във Варна. Министерството поставя акцент върху таргетираната реклама към основните пазари.

Намаляване на административната тежест – приоритет на Министерството на туризма.

Подготвени са специализираните наредби за категоризацията, за СПА и уелнес центровете, за изискванията за плувните басейни и аквапарковете към местата за настаняване и др. Това ще гарантира сигурност на посетителите и високо качество на услугите.

Над 350 туроператора и около 50 туристически сдружения вече са заличени от регистъра, защото нямат дейност, каза министър Ангелкова.

- реклама -