щетите Железница

2016 г. – с рекордни щети от горски пожари

49 437 дка горски територии са засегнати от 437 пожара от началото на 2016 г. Тъжната статистика изнесе земеделския министър Десислава Танева. Още 193 689 дка стърнища, тревни площи и обработваеми земеделски земи също са пострадали от пожари през последните девет месеца.

Преките щети само от горските пожари през тази година възлизат на 6 млн. лв.,

което е над средната стойност за преки щети от около 5 млн. лв. за последните 11 години. В сумата за нанесените щети не са калкулирани парите, които държавата ще плати за възстановяване на горските територии в следващите три години. Средната цена за възстановяване на 1 дка е между 800 и 1000 лв. Щетите не включват и финансовите средства, които са разходвани за сметка на бюджетите на пожарната, военното ведомство, местната власт, доброволци.

През цялата 2015 г. в страната са регистрирани 429 пожара, засегнати са 43 128 дка горски територии, но щетите са оценени на под 1 млн. лв.

От данните на Министерство на земеделието и горите става ясно още, че само 5% от горските пожари са причинени по естествени причини – мълнии. 5% са умишлените пожари на гори, 69% са причинени от човешка небрежност. При 21% от горските пожари все още не е установена причина за възникването им.

Най-голяма площ на засегнати територии от пожари са в областите Хасково, Стара Загора, Бургас, Кърджали, Ловеч, Варна, Ямбол, Сливен. /

- реклама -