Под лупа

Следят под лупа произхода и качеството на плодове и зеленчуци

Под лупа ще се проверяват от днес зеленчуците и плодовете в търговската мрежа. Инспектори от Българска агенция по безопасност на храните  започнаха масови проверки на пазари, борси, тържища, складове за търговия на едро за продажба на пресни плодове и зеленчуци на територията на цялата страна.

Те ще проверят и на нерегламентирани места за продажба. Ще бъдат проверени произхода на продуктите, правилното етикетиране, съответствие на произхода на предлаганите стоки, посочен в документите с този на етикетите им.

Проверяват се съпроводителните документи и съответствие на стоката с действащото законодателство. При инспекциите се вземат и проби за наличие на пестицидни остатъци и замърсители.

images - CopyПърви проверки

Първите проверки бяха извършени от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните в град Пловдив. Инспектирани са пет склада за търговия на едро за плодове и зеленчуци и земеделски производител на борсата в село Първенец.

Проверен е хипермаркет в Пловдив, както и на тържището на Гребната база в града. Не са открити драстични нарушения. Един търговец не е предоставил удостоверение за регистрация.

Целта на извънредните проверки предотвратяване на нелоялни търговски практики и недопускане на заблуда на потребителите относно произход, качество и безопасност на плодовете и зеленчуците предлагани на българския пазар.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено