Португалия пожари село отцепено

2000 души са блокирани от горски пожари в Португалия

Горски пожари отцепиха село с 2000 в Португалия докато пожарникари се опитваха да овладеят две големи огнища в централните части на страната.

„Невъзможно е да напуснем или влезем в Макао заради пожара и дима“, заяви Васко Естрела, кмет на Макао. Пожарът, който избухна във вторник вечерта, се разрасна през вчерашния ден и до малките часове на четвъртък вече беше обградил селото, като продължава да не стихва, допълни той.

Естреля заяви също, че в края на юли друг голям пожар вече е унищожил между 80% и 90% от населеното място.

Досега службите за помощ при извънредни ситуации са спасили около 130 човека от близките села, заяви Патрисия Гаспар, говорителка на португалската агенция за гражданска защита. Но пожарникарите са по-притеснени за огнищата около Макао, тъй като те напредват на няколко фронта.

Само за този месец вълната от пожари рани 86 човека, седмина от които сериозно. В същото време тази година огнената стихия е била най-смъртоносна в историята на страната. От средата на юни са загинали 64 човека, а над 250 са ранените. Пожарите напредват толкова бързо, че много хора загиват, блокирани в колите си, опитвайки се да избягат от стихията.

Пожарите също така са унищожили и площ от 141 000 хектара.

- реклама -