200 са загиналите в Алепо след края на примирието, Бан Ки-мун зове за край на кошмара

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова световните сили да прекратят войната във Сирия, която той нарече кошмар.

Това се случи тази вечер на извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН, свикана по настояване на САЩ, Франция и Великобритания.

Над 200 са загиналите в Алепо през последните дни

Какво извинение има за нищо по-малко от решителни действия, за да се спре хаосът? Колко дълго тези, които имат влияние, ще позволят тази жестокост да продължи? Призовавам всички участници да работят по-усилено за прекратяване на този кошмар“, заяви Бан Ки-мун.

Пети ден сирийската армия бомбандира контролираните от бунтовниците квартали на града в опит да ги превземе.

Хората определиха боевете като най-тежките от началото на петгодишната гражданска война. Вчера стана ясно, че около 2 милиона души в Алепо са останали без питейна вода.

Humanitarian aid delivery by the Russian armyСред загиналите над 200 души повечето са жени и деца, обяви пред свиканото извънредно заседание на Съвета за сигурност Стафан де Мистура – специален пратеник на генералния секретар на ООН.

Той разказа, че 275 хиляди жители на източната част на Алепо са фактически в блокада от няколко седмици. Не може всички те да са терористи, посочи международният пратеник.

Москва: Връщането към мир в Сирия е възможно само на колективна основа

Връщането към мир в Сирия стана практически неизпълнима задача, а Русия повече няма да се съгласи на едностранни стъпки по прекратяване на бойните действия.Русия Сирия Витали Чуркин Алепо

Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по време на заседанието.

Според него реанимация на примирието може да има само на колективна основа.

На територията на Сирия се подвизават стотици въоръжени групировки. Територията на страната е бомбардирана от всеки, който си поиска. Връщането към мира в Сирия стана почти невъзможна задача“, изтъкна Виталий Чуркин.

Русия повече няма да се съгласи на едностранни стъпки по прекратяването на бойните действия в Сирия, след като САЩ прибягваха към тактически хватки, които позволиха на терористичните групировки да се прегрупират и да поучат подкрепление, заяви още той.

Подобни тактически хватки не могат да продължават безкрайно. Повече няма да се съгласяваме на едностранни стъпки“, категоричен бе руският дипломат.

„Американската страна не направи нищо, дори по въпроса за определяне на терористичните групировки имаше единствено общи приказки, навеждащи на мисълта, че главната цел остава да се съхрани бойния потенциал на противниците на правителството на Сирия, независимо кои са те“

Той призова присъстващият на заседанието специален посланик на ООН за Сирия Стаффан де Мистура да възобнови политическия процес, който трябва да спомогне за прекратяването на бойните действия. Той помоли емисаря да посочи онези, „които отказват да преговарят“ и „да спре да подкрепя безотговорните политици“.

САЩ: Действията на Русия в Сирия са варварство

Онези действия, които предприема и подкрепя Русия, са не антитерор, а варварство“. Това заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър.

По думите й САЩ активно се борят с терористите в Сирия, докато Русия нанася удари срещу опозицията.Саманта Пауър САЩ Русия Сирия ООН

САЩ ще се стремят с всички способи да се възстанови режима за прекратяване на огъня в Сирия, но смятат, че главна роля в това трябва да изиграе Русия. По думите й мирно регулиране на конфликта в Сирия невъзможно, „ако Русия е настроена за продължаване на войната„. Тя заяви, че през последната седмица САЩ участваха в две министерски среди за Сирия, макар че руската страна „говореше едно, а правеше друго“. „Дори и сега ние ще търсим всеки възможен начин, за да гарантираме режима за прекратяване на огъня“, каза представителката на САЩ.

- реклама -