шофьорите коли данък

200 хиляди коли остават без Гражданска отговорност от петък след фалита на „Олимпик“

200 000 коли в България остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ от петък – 17 август. Това става ясно от съобщение на интернет страницата на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, чийто лиценз бе отнет по-рано тази година.

Изненадата дойде, след като в началото на май т.г. от компанията изпратиха становище до Комисията по финансов надзор, според което то ще продължи дейността по вече сключени договори.

Сега обаче се оказва, че договорите ще бъдат окончателно прекратени, а шофьорите трябва бързо да сключват договор с друга компанията. Клиенти на „Олимпик“ вече са получили и sms-и, които ги информират за новото развитие по казуса.

 

Положението им е допълнително утежнено заради резкия скок на премиите по задължителната застраховка, станало в края на миналата седмица. То се наложи след като Върховният касационен съд разшири значително кръга на лицата, които имат право на обезщетение при смърт при катастрофа. Това доведе до нови дела срещу застрахователните компании, които не се бяха подготвили за новия разход.

Заплатените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в съответствие със законодателството на Република Кипър. Клиентите на ЗК Олимпик ще бъдат уведомени за откритото производство и ще им бъде указан редът и сроковете, в които могат да поискат парите си от застрахователя, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

По същия начин ще бъдат уведомени и лицата, които са завели щети при застрахователя.

Прекратяването на всички полици става по силата на кипърското законодателство. Дружеството „Олимпик“ има издаден лиценз там, а по силата на европейските закони то може да открие клон в България без нуждата да преминава нова процедура при местния регулатор.

„Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване. ЗК Олимпик (чрез клона си в България) извършва дейност именно при правото на установяване, съответно Гаранционният фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър“, става ясно от съобщение на Гаранционния фонд.

От него става ясно, че обезщетенията ще трябва да бъдат търсени от кипърския Застрахователен фонд.

- реклама -