КНДР

200 души вероятно са загинали при ядрен опит в КНДР

Над 200 може да са загинали, след като тунел на ядрен обект в Северна Корея се е срутил, съобщават японски медии.

Инцидентът е станал през септември, дни след последния ядрен опит на КНДР на площадката „Пунгие-ри“.

Според информацията на анонимен севернокорейски източник, цитиран от телевизионния канал „Асахи“, около 100 работници са се намирали в тунела по време на първото срутване, което е било последвано от второ, станало по време на спасителните операции. Така общо 200 човека най-вероятно са загинали. Медията съобщава също, че срутването се дължи на ядрения опит.

Говорителката на южнокорейското министерството на обединението заяви, че властите в Сеул са запознати със съобщенията за инцидента, но нямат информация, която да го потвърди.

Експерти предупредиха, че подземните тестове могат да предизвикат срутвания и изтичане на радиация в атмосферата край границата с Китай.

Последният, шести поред ядрен опит на Пхенян от 2006 г. насам, стана причина за свлачища в зоната на взрива и отвъд нея, показаха сателитни снимки на района, направени на следващия ден.

Тогава на кадрите се видя промяната на земната повърхност на „Пунгие-ри“, където почвата е била вдигната във въздуха от силата на експлозията.

Същевременно ядреният опит предизвика и земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер няколко минути след него и друг трус от 4,1 по Рихтер малко по-късно.

- реклама -