100

200 души арестувани в Турция заради двойния атентат

Турската полиция е арестувала около 200 членове на прокюрдската Демократична партия на народите заради предполагаеми връзки с кюрдски бойци, съобщиха държавни медии.

Арестите са в рамките на мащабна операция в цялата страна

Задържани са 118 служители и членове на партията, които са обвинени в принадлежност към забранената в Турция Кюрдска работническа партия – ПКК или в подкрепата за нея.

Операцията, част от мащабно разследване срещу предполагаеми терористи, идва ден след поредните кървави атентати в Турция, при които 38 души загубиха живота си.

Два взрива прогърмяха в събота вечерта край стадиона Водафон Арена“ в района Бешикташ, където се състоя футболната среща „Бешикташ“ и „Бурсаспор“. До автобус с командоси експлодира кола бомба, а в парка недалеч от стадиона се самовзриви терорист.

Отговорност за нападението, при което загинаха основно полицаи, пое организацията „Соколи за свободата на Кюрдистан“, за която се смята, че е радикален клон на ПКК.

Aftermath of twin explosions in Istanbul

По данни на Анадолската агенция 20 служители на ДПН от Истанбул, включително и председателят й за града Айсел Гюзел, са арестувани. Други 17 души са задържаните в столицата Анкара, включително и ръководителят за Анкара Ибрахим Биничи.

Други задържани има в южните провинции Адана и Мерсин, Маниса в Западна Турция и Шанлъурфа на югоизток.

ПКК и турската държава водят кървав конфликт от 1984 г. насам

След провала на примирието им през юли миналата година Анкара обеща да премахне организацията, като оттогава насам проведе няколко операции срещу групата, както в Турция, така и в Ирак.

- реклама -