200 000 евакуирани заради язовир в САЩ

Почти 200 000 души в Калифорния започнаха в понеделник спешна евакуация заради опасност за живеещите под най-високата язовирна стена в САЩ. Заради обилни валежи през последните дни нивото при стената на езерото Оровил стана критично високо и огромни количества вода, преминаващи през преливника, започнаха да го разрушават.

Според властите самата стена не е застрашена от повреди, но каналът за изпускане на вода вече е сериозно повреден, а през преливника до него в неделя минаваха по близо 3 милиона литра в секунда.

Това се случи за пръв път в 49-годишната история на съоръжението.

В понеделник премина непосредствената опасност водната лавина да подкопае склона, но аварийните екипи още не бяха сигурни в какво състояние е стената. Големи камъни и бетонни късове бяха подготвени за спускане от хеликоптери на мястото на пробива в опит да намалят щетите.

Стената се намира на около 105 км от Сакраменто, построена е в периода 1962 – 1968 година и се издига на 230 метра. Много близо до стената се намира град Оровил с 16 000 души население, а по течението са още 7 града.

По данни на Los Angeles Times ремонтът на повредения преливник и инфраструктурата под него може да струва до 200 милиона долара.

- реклама -