200 000 автомобила са преминали за месец през Дунав мост при Русе

200 000 автомобила са преминали за месец през Дунав мост при Русе

200 000 автомобила са преминали само през месец май през ГКПП Русе – Гюргево. Това стана ясно от справка представена от министерството на транспорта на България. „Страната ни има пълна готовност за възобновяване на фериботната линия между двата града.

Проектът е от ключово значение за облекчаване на трафика между България и Румъния,

предвид предстоящите ремонтни дейности на Дунав мост“, заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и посланика на Румъния в София Н.Пр. Бръндуша Предеску.

Той подчерта, че фериботът е необходим.

„По този начин ще помогнем на транспорта и икономиката, ще помогнем доставките

да пристигат по най-бързия начин, а ясните срокове за стартирането на линията, ще внесат сигурност и успокоение не само за транспортния бранш, но и за всички туристи“, каза още Георги Гвоздейков. По думите му операторът, който ще извършва фериботните превози, както и всички институции, имащи отношение към проекта, са в готовност за започване на работа.

„Извършихме анализ, който показа, че през м. май са преминали над 200 000 автомобила през Дунав мост при Русе.

По време на ремонта фериботната линия неминуемо ще помогне за облекчаване на трафика и скъсяване на времето за преминаване между двете държави. Проучванията ни показват, че тя може да поеме 20% от тежкотоварния трафик, което ще позволи туристите да пътуват по-спокойно“, коментира министър Коритарова. И допълни, че фирмата-изпълнител, която ще ремонтира българския участък на мостовото съоръжение,

ще работи без прекъсване, с удължено работно време 7 дни в седмицата,

при скъсени срокове с възможност за съкращаване на крайния срок на ремонтните дейности.

„В петък правителството на Румъния направи много важна стъпка към отваряне на фериботната връзка между Русе и Гюргево,

но ще бъде необходимо техническо време за стартиране на процедурата“,

каза румънският посланик Н.Пр. Бръндуша Предеску.

Министър Гвоздейков изтъкна пред румънския посланик, че е необходима добра организация и от двете страни. „През последния един месец са извършени

два аварийни ремонта, които показват неотложността на цялостния ремонт на съоръжението.

Целта ни не е да затрудняваме преминаването на хората през летния сезон, а да се погрижим за тяхната безопасност“, каза транспортният министър.

 

 

- реклама -