потопа

20 жертви и стотици ранени след потопа в Скопие (СНИМКИ, ВИДЕО)

Най-малко 20 души са загинали при потопа в Скопие снощи.

Шестима се водят безследно изчезнали, стотици са ранените. Над 100 души са евакуирани от засегнатите райони, основно от района на Скопие.

Невиждана катастрофа

Според властите в Македония става въпрос за „невиждана катастрофа”. Вятърът на моменти е бил с пориви над 80 км в час. На места се излял дъжд от 95 литра на кв. метър.

https://www.youtube.com/watch?v=VyY8EI4Eoq8

Ръководителят на Кризисния щаб Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването, съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово.  За овладяване на кризата в момента работят служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ.

потопа

„До момента успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен, каза Тодоров.

Кметът на Скопие Коце Траяновски съобщи че най-критично е положението в кварталите „Гази баба”, „Ченто”, Стайковци, „Срешево”, „Смилковци” и околните села.

Властите призоваха хората да пият само и единствено пакетирана минерална вода. Те предупредиха да не се консумират никакви зеленчуци от градините, тъй като те по всяка вероятност са замърсени. Препоръчано е там, където е спирал токът останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена.

В Скопие са открити няколко пункта за раздаване на помощи от първа необходимост.

Помощ от София

Два екипа на аварийно-спасително звено, под ръководството на Красимир Димитров от Столичната община, заминаха за Скопие оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности след бурята от изминалата нощ. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова се чу по телефона с кмета на Скопие Коце Траяновски, за да уточнят по какъв начин София може да помогне на града.

- реклама -