20-те най-подходящи

20-те най-подходящи за извънземен живот планети

Астрономи публикуваха списък с 20-те най-подходящи планети кандидати за създаване на „втора Земя“. Ако искаме да открием живот извън нашата слънчева система, то тези планети са най-добрият шанс за човечеството.

Първите 20 планети са подбрани от списък с над 4000 други небесни тела, съставен от мисията на НАСА „Кеплер“, пише научното издание „Сайънс алърт“.

Мисията „Кеплер“ откри общо 4706 кандидати за екзопланети. От тях 216 се намират в рамките на т. нар. „обитаема зона“ на своите слънца, където условията биха били технически подходящи за съществуване на течна вода на повърхността им.

От тях учените са избрали тези, които имат най-подходящи условия за живот и биха се доближавали възможно най-близо до живота на Земята – подходяща близост до своята звезда, твърда повърхност и сходен на планетата ни размер.

Ще проучват още 20-те планети

В момента екипът от изследователи работи върху събирането на по-подробна информация за основните 20 претендентки. За да се поддържа живот на тях трябва да има, освен всичко останало и правилното съотношение на химични елементи като водород, кислород, желязо и други.

- реклама -