20-и ден от войната в Украйна: Силни експлозии в центъра на Киев

Силни експлозии са се чули в центъра на Киев, предаде Агенция „Франс прес“ (АФП). Гори жилищна сграда, сочи репортаж на украинската национална новинарска агенция Укринформ.

Засега няма повече подробности и не е известно колко души – ако има такива – са пострадали.

Сирени за въздушно нападение прозвучаха освен в столицата, също в Одеса на юг, Уман в централната част на страната и в района на Хмелницки на запад, предава БНР.
Почти навсякъде руската офанзива остава в застой през последните дни, съобщи високопоставен американски служител на отбраната.
От обсадения украински град Мариупол успя да излезе конвой от около 160 автомобила.
Вчера Русия заплаши, че ще бомбардира украински оръжейни заводи в отговор на, както твърди Москва, украинската бомбардировка в Донецк, при която били загинали 20 души.
Украйна от своя страна обвини за нападението Русия.
Междувременно президентът Украйна Володимир Зеленски внесе законопроект в парламента, с който се удължава военното положение в страната.
Според сега действащото извънредно законодателство, военното положение трябва да приключи на 24 март, но сега Зеленски иска то да бъде удължено с още 30 дни след тази дата.
Войната в Украйна започна на 24 февруари, когато руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, наричайки това „специална военна операция“.
В ново видео обръщение тази нощ Зеленски заяви, че преговорите между руски и украински представители ще бъдат възобновени днес в Турция,
след като четвъртият кръг от преговорите приключи без голям напредък.
Той очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и президента на Русия Владимир Путин.
От Кремъл обаче обявиха, че официално такова искане от Киев не е постъпвало.
Зеленски съобщи също, че над 3800 души вчера са успели да избягат от регионите на Киев и Луганск, но конвой със 100 тона провизии все още се намира в Бердянск
и не може да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол.
В изявлението си Зеленски каза, че руските войски са объркани: „Приключи 19-тият ден от нашата съпротива, от историческата война.
Още един тежък ден, който все пак ни доближава до победата, доближава ни до мира в Украйна. Както и преди, врагът е объркан.
Те не очакваха такава съпротива.
Вярваха на своята пропаганда, която ги лъже от десетилетия за нас. Но те вече започнаха да разбират, че няма да постигнат нищо с война.“
- реклама -