20-годишен с ново сърце, това е първата такава трансплантация за 2019г. в България

20-годишен пациент получи ново сърце след успешна трансплантация в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“. От пресцентъра на лечебното заведение съобщиха, че донорът е 28-годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен.

Това е първото за 2019 г. присаждане на сърце. Извършено е от екип трансплантолози под ръководството на директора на болницата проф. Генчо Начев.

Св.Екатерина

Трансплантацията е протекла успешно, пациентът е преведен в реанимацията, контактен е и диша самостоятелно. От две години и половина той е в листата на близо 40 чакащи за сърдечна трансплантация пациенти. През това време животът му е поддържан с помощта на изкуствено сърце, поставено в болницата.

От рестарта на сърдечните трансплантации през 2003 г. досега в УМБАЛ „Св. Екатерина“ са извършени близо 70 присаждания на сърце. Лекарите от болницата благодарят на близките на донора за изключително хуманния акт в толкова тежък за тях момент, както и на колегите си координатори на донорски ситуации за отличната колаборация и професионална реакия в спасяването на човешки живот.

- реклама -