Путин "Пряка линия" въпроси отговори руснаци жизнен стандарт

20 години на власт – 10 интересни факта за Путин

Владимир Путин със сигурност е един от най-противоречивите политици на нашето време. Вчера се навършиха точно две десетилетия откакто той беше назначен за министър – председател. Оттогава той и като президент, и като премиер е безспорен лидер на Руската федерация. Често Западът го разглежда като авторитарен лидер, но винаги е определян като силен играч. Описван е в десетки книги и хиляди публикации. И макар по-голямата част от живота му да е свързана с политиката, той никога не губи интерес към други сфери от битието на обикновените хора. Всъщност, само едно нещо може да се каже за Владимир Путин с пълна увереност: независимо дали ви харесва или не, той е изключителна личност.

Подбрахме 10 интересни и не толкова известни факти за руския президент.

1. Путин обича историята и древността

Малко хора знаят, но в по-тесни кръгове Владимир Путин е известен като колекционер на антики и предмети на изкуството. Той обаче се интересува не само от закупуването им, но и от изучаването на исторически обекти и места. Видяхме интереса му към дайвинга през 2013 г., когато се спусна с подводница във Финския залив и изследва останките от морска фрегата. Освен това през август 2015 г. Путин управлява мини-подводница, за да изследва руините на византийския търговски кораб. Той активно попълва колекциите на руските музеи с артефакти от цял свят.

2. Путин и часовниците

Владимирович носи часовниците изключително на дясната си ръка. Той обяснява това, като казва, че само когато носи часовник на дясната си ръка, короната не търка китката му.
Дори Путин беше впечатлен, когато Apple създаде часовник, посветен на личността му. Това беше ограничена серия от 999 бройки, наречена „Епохата на Путин“. По същество това е класическият Apple Watch, но със златно покритие, което изобразява двуглав орел, герба на Русия и хоризонта на Москва. В сътрудничество с Apple той беше произведен от знаменитата руско-италианска бижутерийна марка Caviar Perna Penna. Цената на часовника беше около 3000 долара. И, разбира се, всички бройки бяха изкупени почти мигновено

3. Путин има семейна връзка с Ленин

Спиридон Иванович и Олга Ивановна
Путина 1910г.

Семейството на Путин действително има история, която го свързва с известния комунистически лидер. Неговият прaдядо Спиридон Иванович Путин, изиграва невероятна роля в живота на този човек, а по-късно и на Сталин. Ако си мислите, че е бил политик, грешите. Всъщност, той е работил е като готвач в дома на Ленин. Справял се толкова добре, че години след това бил нает за готвач на Сталин. Във връзка с това преминал обучение в НКВД, предшественикът на КГБ. След десетилетия внукът му стана един от най-известните агенти на същата специална служба, а понастоящем е президент на Русия.

 

4. Полиглот

Путин Меркел

Президентът на Русия говори на няколко езика. Добре известно е, че владее немски, познава английския, но не го демонстрира по конспиративни причини. По време на посещението на германския канцлер Ангела Меркел през 2013 г. в Москва се наложило да действа като пълноправен преводач заради технически проблеми. Путин разбира малко полски, и разбира се, разбира украински, който е сроден на руския. По време на посещенията си в Армения той също се държи, сякаш разбира много добре езика, което е напълно възможно. И изобщо, не бива да забравяме, че Владимир Путин е бивш агент на КГБ. Дори и да демонстрира, че езикът на комуникацията е напълно непознат за него, това не означава, че той наистина не го разбира.

5. Човек на спорта

Владимир Путин е не само спортен фен, но и практикуващ спортист. Дълго време изучава джудо, започвайки на 11-годишна възраст. Печели пети дан и черен колан през 2001 г., най-високият – девети дан – в таекуондото през 2013 г., осми дан и черен колан в каратето през 2014 г. В допълнение, той се увлича от конна езда, гмуркане, хокей, ски и много други. Често посещава гимнастическите салони. Освен това, благодарение на неговата страст, Русия стана организатор на Олимпийски игри, Световната купа по футбол, състезания от Формула 1 и популяризира по-здравословен начин на живот.

6. Путин е притеснителен и затворен човек

Това твърдят много хора от антуража на руския президент. През целия си живот е имал само един близък приятел. Били заедно в института и много си приличали – и двамата кротки, отлични студенти. Физическата подготовка на приятеля му била слаба, докато Путин на тази възраст вече бил майстор на спорта по самбо. Затова и решава да го запише в секцията. На първите демонстрационни състезания приятелят му се приземил неправилно след скок, счупил шиен прешлен и починал няколко часа по-късно. Според очевидци, Путин преживял случилото се много тежко.

7.  Любов към животните

Путин е собственик на световноизвестния лабрадор Кони, два пудела, българското овчарско куче Бъфи, акита ину на име Юме, козата Сказка, както и на мини коня Вадик.

Казват, че Путин използва домашните си любимци за психологически натиск върху политическите си опоненти. Известно е, че Ангела Меркел се страхува от кучета. Сътрудниците й винаги предварително предупреждават, че по време на посещенията й никъде не трябва да има четириноги. Но веднъж, по време на среща между Путин и Меркел, лабрадорът Кони влязъл свободно в стаята. Меркел трудно се овладяла, а руският президент попитал: „Кучето ли ви изплаши?“

8. Путин винаги закъснява

Колкото и да е странно, Владимир Путин е ужасно неточен. Според бившата му съпруга той винаги закъснявал за срещи, и то не с 15-20 минути, а с по час и половина. Людмила обаче винаги го дочаквала.

В социалните мрежи върви шега, че Владимир Владимирович никога не закъснява, защото така или иначе всичко започва, когато пристигне той. Обяснението винаги е едно и също – „важни държавни дела“. Между другото, веднъж той закъсня и за аудиенция при папата, защото италианският премиер го задържал в Милано. Е, това поне е оправдателна причина.

9. Страстен рибар

Владимир Путин е голям фен на риболова. През юли 2013 г. той хвана 21-килограмова щука на езерото в Тува.

10. Непретенциозен към обзавеждането

Путин има една интересна особеност: заемайки един или друг кабинет, той никога не извършва преустройства. Това е доста необичайно, защото всички чиновници се опитват да се избавят от вещите на предшествениците си и да приспособят кабинета за себе си. Путин никога не е подменял дори мебелите.

- реклама -