20 деца се жалят от тормоз у дома на месец

„Имали сме консултации по час и половина. Случвало се е да ни се обаждат деца, които са чакали родителите да заспят в полунощ, за да не ги чуят. Някои пък звънят през междучасията, защото имат проблеми. Разбира се, получавали сме и несериозни обаждания, но това отново показва потребност от внимание, каза Монов.

Ценности

Според психолога на съвременното дете му липсва най-вече формирането на истински ценности, а именно да бъдат добри хора. Той добави, че децата виждат вкъщи даден модел и го пренасят в училище.

Затова обясни, че е недопустимо родители да се саморазправят с учители и директори.

„Училището е свещено място и усещането за това се създава вкъщи. А всепозволеността на обществото, която наблюдаваме, просмука ценностната ни система и промени отношението ни точно към училището. А системата функционираше добре – формираше не само знания, но и помагаше за изграждане на личността“, каза още Монов. Сега според него учителите са се превърнали в бюрократи, които не смогват да преподават дори материала си. Учебните програми пък нямали нищо общо с развитието на съвременното дете.

Подкрепа

„Трябва да подкрепим детето в себеизрастването му, а не да гоним оценки. Когато потребностите се фрустрират, ставаш агресивен. Затова училището трябва да е мястото, където децата, родителите и учителите се срещат и набелязват път на развитие за доброто на децата“, добави психологът.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено