Алепо

Воюващите страни в Алепо оставиха 2 млн. души без питейна вода

Над 2 милиона жители на Алепо са без питейна вода в резултат на засилилите се въздушни удари над сирийския град, твърди ООН.

Заради неспиращите атаки, не може да се ремонтира разрушената помпена станция, която подава вода на държаните от опозицията части на града.

За отмъщение бунтовниците са изключили друга станция, снабдяваща с питейна течност контролираната от правителствените сили западна част на града, предаде ВВС.

Водата – новото оръжие в ръцете на всички воюващи

„Алепо умира бавно, а целият свят гледа как хората са отрязани от вода – още един нечовечен акт“. Това каза, зам.-директорът на УНИЦЕФ Джъстин Форсайт.

Отсъствието на вода може да има катастрофални последствия за местните жители, които са принудени да използват застояла вода, което увеличава риска от заболявания и епидемии.

Rockets hit residential neighborhoods in Aleppo

Алепо в ужаса на сраженията

Помпената станция, подаваща вода към държаните от опозицията райони на града бе разрушена в четвъртък.

Междувременно стана ясно, че най-малко 25 цивилни са убити в резултат на въздушни удари по райони на града, контролирани от бунтовниците.

Това предава АФП, като се позовава на неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Бан Ки-Мун потресен от засилването на боевете в Алепо

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е потресен от „ужасяващото“ засилване на боевете в Алепо, след като сирийската армия обяви започването на офанзива преди два дни.Бан Ки-Мун потресен сражения Алепо

Бан Ки Мун предупреди, че използването на противобункерни бомби и други модерни боеприпаси срещу цивилни може да се сравни с военно престъпление.

В тази връзка той призова международната общност „да се обедини и да изпрати ясно послание, че няма да толерира използването на безразборни и още по-смъртоносни и мощни оръжия срещу цивилни граждани„.

- реклама -