2 май неучебен в София и още 8 общини (Вижте кои)

Кметовете на 9 общини, сред тях и София, обявиха 2 май за неучебен.

Решението на кметовете е съгласно Закона за предучилищното и училищното образование. Според него градоначалниците могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината.

“Обявявам датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за училищата на територията на Столична община под надслов – Ден да опознаем София”, пише в заповедта на кмета.

“Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град

във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години

от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно музеи. Това са Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена галерия”, пише в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.

Заповеди, с които обявяват 2 май 2024 г. за неучебен ден,

вече разписаха кметът на Благоевград Методи Байкушев,

кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. А също кметът на община Хасково Станислав Дечев, кметът на община Димитровград Иво Димов, кметът на община Троян Донка Михайлова.

Кметът на Смолян Николай Мелемов също обяви 2 май за неучебен ден за училищата в община Смолян, съобщи общинският пресцентър. От Регионалното управление на образованието обаче уточниха, че за момента

само Смолян от 10-те общини в областта въвежда неучебен ден на Велики четвъртък.

За учениците в Плевен неучебен освен 2 май ще бъде и 15 май, реши кметът д-р Валентин Христов.

От общината допълниха, че е в подготовка празничната програма за дните около 15 май. За първа година от местната управа ще посветят и цяла седмица с празнични събития, посветени на Великден. По този начин още от края на април до средата на месец май плевенчани ще могат да се насладят на разнообразни културни мероприятия.

 

- реклама -