2-ма представители на ПАСЕ идват в България

Германецът Франк Швабе унгарският представител Жолт Немет ще пристигнат у нас като наблюдатели на организацията. От изводите от визитата им ще зависи, дали ще трябва да бъде възобновен мониторинга над България.

По време на престоя им са предвидени срещи с премиера Бойко Борисов, с външния министър Даниел Митов, с вътрешния министър Румяна Бъчварова, с министъра на образованието Меглена Кунева, заместник-министъра на правосъдието, както и с омбудсмана Мая Манолова, както и с представители на различните парламентарни групи.

Швабе и Немет също така ще се срещнат с българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Мониторингът над страната ни беше прекратен през 2000г., но заради многото забележки влезе в постмониторингова процедура. В момента сме в състояние на „ диалог“ с ПАСЕ , което обаче може да бъде прекратено по преценка на организацията и да прерасне в ново пълно наблюдение. Посещението им в България е  заради „дефекти в нейната демокрация“. В момента освен България в постмониторингов диалог са още три държави – Македония, Турция и Черна гора.

 

- реклама -