2 кг вносно свинско на цената на кило наше

2 кг вносно свинско на цената на кило наше. Чуждата мръвка идва основно от Германия и Испания. 

Две на цената на едно!

Такава е разликата в цените на вносното свинско месо в сравнение с родното производство, показва проверка на „Телеграф“ в търговската мрежа.

Свинският врат или плешка,

както и бутът, които идват от Испания, могат да се намерят на цени от 9 до 12 лева за кило, а като са на промоция, падат до 7-8 лева за кило.

За сравнение родното производство

се предлага от 15 до 20 лева за кило, в зависимост от коя част на прасето е. Например плешката без кост се предлага за 15-18 лв. за кило, а ребрата са по 20 лева за килограм във фирмен месарски магазин.

Причини

Причината за драстичната разлика в цените се обяснява с качествените характеристики на месото, което идва от чужбина и това, което се произвежда у нас и се предлага за директна консумация. Българското месо достига по-бързо

до крайния клиент и затова е по-свежо.

Родните производители получават по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането. А българската пържола – на втория ден.

Западноевропейските преработватели

реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Това посочват експертите от Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Повечето големи производители в Европа

са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция.

Качества

Другата разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено, е, че това,

което е от Западна Европа, идва у нас парено.

Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането.

Основната част от вноса на месо се влага

в преработвателния сектор, посочиха експерти. От него се правят колбаси, шунка и много други продукти.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено