2-годишно момиченце с гърч чака линейка 30 минути

Двегодишната Тея от Русе е получила гърч заради висока температура в детска ясла и е чакала помощ от лекар повече от 30 минути.

Случаят е от сряда, а детето вече е добре, но остава в болница, съобщи Нова тв.

„Получих обаждане от приятелката ми, че детето е с висока температура и трябва да го прибера от яслата. Бях на „Дунав мост”, но се върнах”, разказа в ефир бащата на детето Милен Димитров. По думите му той е заварил момиченцето свито на топка и в безпомощно състояние. То не имало хронични проблеми. „Беше здраво сутринта. Играхме си, преди да го заведа на ясла.”

„Нямаме право да даваме лекарства на децата в яслата. Започнахме да обвиваме детето с влажни чаршафи с вода и оцет, за да свалим температурата. Правехме и масаж, защото детето беше сковано. Следяхме да не си глътне езика”, заяви Теодора Миткова, медицинска сестра, Детска ясла №9, Русе.

„Висока критичност имаше. Детето получи цианоза. Скова цялото тяло. Бяхме много уплашени. Стресът беше за целия екип”, твърди медицинската сестра в яслата Дарина Данева.

По думите на двете жени е имало две позвънявания до Спешна помощ. Първият път съобщили за дете с висока температура, но десетина минути по-късно позвънили пак, за да съобщят за гърча. Това става в рамките на 20-25 минути.

„Когато парамедикът дойде, той излезе от линейката без куфар и чанта. Наложи се да се върне за оборудването. След това изнесох детето на ръце, за да тръгнем към болницата”, категоричен е бащата.

- реклама -