2/3 от България е синя, коалицията ПП-ДБ губи 8 депутата (Обзор)

2/3 от България е синя, коалицията ПП-ДБ губи 8 депутата. Това показват данните на ЦИК при обработени 99.6% от протоколите от проведените в неделя предсрочни парламентарни избори.

Според изчисленията на „Тренд“ с резултата си в неделя,

коалицията ПП-ДБ вкарва общо 65  депутата.

Това е с 8 депутата по-малко в сравнение с 48-тоо НС, в което ДБ имаше 23 депутата, а ПП – 50, а общо двете формации – 73 кресла.

В същото време ГЕРБ печели два нови мандата в сравнение с изборите през 2022 година, когатао са имали 67 депутата. Пак според данните на „Тренд“ след изборите в неделя, сега те ще получат 69 места в Народното събрание.

38 ще са народните представители на „Възраждане”. 

Следва ДПС с 34 банки. БСП се очаква да има 23 депутати. Голямата изненада в парламента – парламентарната група на ИТН ще разчита на 11 свои представители.

Тези данни означават, че депутатите излязоха най-скъпи на ПП-ДБ, по 15 бона реклама за мандат. Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ похарчи най-много пари на вятъра, ако платената реклама за изборите

се раздели на спечелените депутати.

Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), който проследи средствата, отделени от участниците в изборите за реклама в медиите.

До този момент Централната избирателна комисия публикува данни при 99.58% обработени СИК протоколи в РИК. Те показват, че на първо място с 26.54% от гласовете са ГЕРБ-СДС. „Продължаваме промяната – Демократична България“ ги следват с 24.61%.

„Възраждане“ са трети с 14.19%.

ДПС получават 13.55% от вота, а гласувалите за „БСП за България“ са 8.96%. „Има такъв народ“ запазват шестото си място с 4.12%.

В същото време данните показват още, че 2/3 от картата на България е синя, като ПП-ДБ печели само в София, Пловдив и Русе. 5 области пък печели ДПС, която взима Кърджали, търговище, Разград, Шумен и Силистра.

При обработени 100% СИК протоколи

в РИК, ГЕРБ-СДС е на първо място в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Сливен, Смолян, София област, Ямбол, Бургас, Враца, Перник, Плевен, Хасково, Пловдив област

При обработени 100% СИК протоколи в РИК, коалиция ПП-ДБ е на първо място в Пловдив град и Русе. При обработени 100% СИК протоколи в РИК,

ДПС е първа политическа сила в Разград, Силистра и Шумен.

Към момента резултатите в Добрич, Кърджали, Монтана, Търговище и Стара Загора все още не са на 100%, но ГЕРБ-СДС води в Стара Загора, Добрич, Монтана, а в Кърджали и Търговище води ДПС.

100% са обработените протоколи

от изборните секции в чужбина,

показва проверка в сайта на ЦИК. С най-висок резултат зад граница е ДПС с 36.86%, следвана от ПП-ДБ, която печели 26.67% на сто от вота. На трето място се нарежда „Възраждане” с 16.46%. Следват ги ГЕРБ-СДС с 8.33 на сто от далите гласа си. Пета във вота на сънародниците ни зад граница се нарежда ИТН с 5.15%.

Вижте всичко по темата:

- реклама -