ФБР

ФБР разследва хакерската атака срещу Демократическата партия

ФБР потвърди, че разследва кибератаката срещу Националния комитет на Демократическата партия, предава CNN. Това е първо официално признание на бюрото за атаката, като при това американски официални лица заявиха, че подозират руска кибер атака.

Инцидент като този „е нещо, което ние приемаме много сериозно и ФБР ще продължат разследването и ще намерят отговорните, които представляват заплаха за киберпространството“, се съобщава в изявление на ФБР.

Имейли между служители на Националния комитет на Демократическата партия бяха разпространени от WikiLeaks през уикенда, като те показват предпочитания за предполагаемия кандидат на демократите Хилари Клинтън пред нейния противник сенатора Бърни Сандърс.

Подозират руски хак

Заподозреният руски хак е част от вълна на руски кибератаки, насочени към политически организации и академични мозъчни тръстове във Вашингтон, твърдят американски официални лица запознати с разследването.

Заради атаката, Председателката на Демократическата партия на САЩ Деби Васерман Шулц обяви, че ще подаде оставка от поста си в края на партийния конгрес.

Именно на това събитие във Филаделфия, се очаква официално да бъде посочена Хилари Клинтън като кандидат на Демократическата партия на САЩ. Неин основен съперник бе Бърни Сандърс, срещу когото е работила Шулц.

ФБР е изпратило експерти да се срещнат с Националния комитет на Републиканската партия, за да обсъдят мерки за сигурност, независимо, че до момента подобни атаки не са били засечени към републиканците.

- реклама -