Арх. Цветан Симеонов пред FN: Трябва да има промяна на визията на преместваемите обекти по морето

Арх. Цветан Симеонов е Магистър по специалност “Архитектура”, катедра „Градоустройство“- Висш Институт по архитектура и строителство, гр.София, 1991г. 

В периода 1991-1993 г.е архитект и проектант в “Проектантска организация- Бургас”. 2004г. – управител на фирма „Архитектурно ателие – Симеонов”.  2005г. до настоящия момент – управител на архитектурно студио „Вертикали”ЕООД.  Проектирал е няколко от емблематичните обекти в к.к. „Слънчев бряг“ , община Несебър и в региона.

Търсим мнението ви за идейния проект на Министерство на туризма, преместваемите обекти на Слънчев бряг и другите курорти да бъдат в един стил и една визия. Какво мислите?

Едно е сигурно – трябва да има промяна на визията на преместваемите обекти. Важното е обаче освен да са добре направени и да бъдат функционални. Да се избере и точното място, където да се сложат, за да се вижда морето все пак. Със сигурност е по-добре уеднаквяване на визията на обектите, защото това, което виждаме сега е лишено от всякаква естетика. От друга страна,  не може без тях, тъй като ще загине малкия бизнес.

Има ли добро архитектурно решение за морските курорти? Възможно ли е без да се рушат хотели и други сгради с някакви не толкова фундаментални промени – те да изглежда малко по-хармонично като среда?  Говорим по скоро за козметични промени.

Трябва да има контрол на качеството на архитектурата. Да имат всички сгради естетичен архитектурен вид, а не само преместваемите обекти. По морето трябва да се контролира стилът на сградите и да не се допускат кичозни обекти. Проблемът е много сериозен.

Каква трябва да е политиката, за да изглеждат по-добре нашите курорти?

Определено има смисъл да се правят усилия, за да се променят нещата по морето. Истината е, че трябва да се работи комплексно, за цялостния архитектурен облик на курортите, а не на парче.

 

 

 

 

- реклама -